Nopeasti kuin apteekin hyllyltä

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat viime vuosina lisääntyneet Suomessa selvästi. Tilanne on aiheuttanut lisätyötä ja ongelmia erityisesti apteekeille.

Tilastojen mukaan saatavuusongelmiin törmätään apteekeissa jopa lähes päivittäin.

Lääkejakeluketjussa tehdään hartiavoimin töitä, jotta suomalaiset saisivat tarvitsemansa lääkkeet. Aina se ei kuitenkaan riitä, sillä Suomi on riippuvainen kansainvälisestä lääketuonnista.

Saatavuusongelmien syy on harvoin apteekkien tiedossa. Häiriöt liittyvät usein tuotannollisiin tekijöihin esimerkiksi valmistuksen ja jakelun laatu- tai kapasiteettiongelmiin.

Merkittävä syy löytyy myös siitä, että Suomen lääkemarkkina on liian pieni, vain noin 0,3 prosenttia koko maailman lääkemarkkinoista. Häiriötilanteissa meillä ei pienenä maana ole tarpeeksi voimaa kilpailla saatavilla olevasta lääkekapasiteetista.

Lääkkeiden välitön saatavuus apteekista on tutkimuksen mukaan suomalaisille erittäin tärkeää. Pääosin suomalaiset saavatkin tarvitsemansa reseptilääkkeen heti.

Apteekkariliiton teettämän tutkimuksen mukaan reseptilääkkeen saa apteekista välittömästi 98,3 prosentin varmuudella. Vuorokauden sisällä reseptilääkkeen saa apteekista lähes aina.

Vaikka saatavuushäiriöt kuormittavatkin apteekkeja, näkyvät ongelmat onneksi vain harvoin asiakkaalle asti.

Suomalaiset haluavat siis lääkkeensä apteekista välittömästi.

Toive on ihan järkevä, sillä usein apteekista haettavaa lääkettä tarvitaan akuuttiin terveysongelmaan nyt eikä viikon päästä.

Saatavuusongelmien pienentäminen on mahdollista muun muassa tarpeeksi tiheällä maanlaajuisella apteekkiverkostolla.

Aukioloaikojakin on jo moni apteekki laajentanut.

Lisääntyneet digitaaliset asiointimahdollisuudet ja apteekkien yhteydessä sijaitsevat noutolokerot ovat myös parantaneet lääkkeiden ja neuvonnan saatavuutta varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

”Suomen lääkemarkkina on noin 0,3 prosenttia koko maailman lääkemarkkinoista.”