Nordqvist vastaa: Lääkäriin pääsee Raumalla

Länsi-Suomen tekstaritalikossa kerrottiin, että julkisen terveydenhuollon ”lääkärille ei pääse Raumalla”. Totean, että annettu käsitys ei perustu tosiasioihin.

Maanantaina saamani tiedon mukaan Rauman pääasemalla kolmas vapaa varattavissa oleva ei-kiireellinen-aika oli yhden vuorokauden kuluttua ja sairaanhoitajan aika 8 vuorokauden kuluttua.

Lapin asemalla odotusajat ovat hieman pidemmät. Näin siitä huolimatta, että lääkärien ja nykyään myös muiden ammattilaisten rekrytointi on ongelmallista.

Ja seuraavana päivänä tiistaina meillä jäi useita lääkärin aikoja käyttämättä, pääasemalla ja Lapissa. Suurin osa käyttämättömistä lääkäriajoista oli ns. ”video- lääkärin” etävastaanottoaikoja, jotka usein soveltuvat erittäin hyvin käytettäväksi.

Tietysti on totta, että jos kuntalainen haluaa varata ajan nimeämälleen lääkärille, se ei aina onnistu.

Ns. kiirevastaanotto on Raumalla avoinna 07.30–22.00 joka päivä. Ja Satasairaalassa toimii 24/7-päivystys hätätilanteita varten.

Omalääkärijärjestelmää tai väestövastuujärjestelmää Rauman perusterveydenhuollossa ei ole ollut vuosiin. Tällä hetkellä rakennetaan ns. omahoitajajärjestelmää, jossa halukkaat ensisijaisesti pitkäaikaissairaat voivat sopia itselleen omahoitajan. Omahoitajamalli on osa tiimimallia, joka on yleinen Satakunnassa ja Suomessa. Tiimimalli on yksi keino parantaa hoidon saatavuutta.

Selvää myös on, että on paljon ongelmia, jota omahoitaja, omafysioterapeutti tai omasosiaalityöntekijä pystyy hyvin ratkaisemaan ilman lääkäriä tai lääkäriä konsultoituaan.

Tekstaripalstalla epäiltiin myös ns. asiakaspalauteautomaattien hygieniaa.

Huoli on tarpeeton näiden laitteiden osalta. Kaikkiin automaatteihin on asennettu antimikrobiset Pure Zone -kalvot. Näyttöjä ei tule pyyhkiä millään desinfektiopyyhkeillä, ettei pinta viottuisi. Tarvittaessa voi pyyhkäistä näyttöä nihkeällä veteen kostutetulla liinalla varovasti.

Mutta on erittäin järkevää kiinnittää huomiota hygieniaan, laajemminkin: korona- pandemia ei ole ohi!

Ja koronan jälkeenkin on satoja viruksia ja bakteereita yhteiskunnassa ”kierrossa”.

Hannu Nordqvist

johtava ylilääkäri, Rauman kaupunki