Sähköshokki hellittämään päin, normaalin kesän odotus vahvistuu

Tallinkin Raumalla rakennettu My Star saapumassa kotisatamaansa Tallinnaan. Kuva: Raul Mee

Kuluttajamarkkinoilla toimivat yritykset ovat odottaneet alkuvuotta 2023 hermostuneissa tunnelmissa. Kuluttajien ostovoima heikkenee, kun ruoka, polttoaineet ja sähkö ovat kallistuneet sekä lainakorot nousseet.

Eniten on puhuttanut sähkö. Venäjän sotatoimien takia hintojen pelättiin nousevan kestämättömälle tasolle.

Nyt näyttää siltä, että sähköshokki on vaimenemaan päin. Sähkön pörssihinta ei ole kivunnut niin hurjiin lukemiin kuin syksyllä ennustettiin. Esimerkiksi eilinen keskihinta oli vain noin 8 senttiä, vaikka Suomi palasi pyhien jälkeen arkeen.

Vaara ei ole vielä ohi, mutta riski pienenee viikko viikolta.

Maanantain ennusteen mukaan lauha ja tuulinen sää jatkuisi ainakin tammikuun puoliväliin saakka. Lämmitystarve pysyisi vuodenaikaan nähden melko vähäisenä ja tuulivoimalat tuottaisivat runsaasti sähköä.

Olkiluoto 3:n odotetaan käyvän enimmäkseen täydellä teholla kuukauden päästä. Maaliskuussa aurinko alkaa jo lämmittää.

Esimerkiksi Omavoima tarjoaa pörssisähköä ensi vuoden loppuun saakka 16,3 sentin hintaan.

Toive normaalista kesästä auttaa jaksamaan pimeän ja mahdollisesti taloudellisesti raskaan alkuvuoden yli.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Lauri Sipponen summasi varmaan monen firman fiilikset Länsi-Suomen haastattelussa. Hän ymmärtää, että tällaisessa tilanteessa pyritään säästämään mukavuustuotteissa.

Sipponen ennakoi vaikeaa talvea, mutta odottaa kuitenkin vähintään normaalia kesää (LS 8.1.).

Rauman telakalta uuden laivan käyttöönsä saanut Tallink otti kovaa iskua koronakriisissä. Nyt näyttää jo valoisammalta.

”Vaikka emme vielä ole koronapandemiaa edeltävällä tasolla, olemme erittäin tyytyväisiä vuoden 2022 lukuihin. Luvut ovat lähellä enimmäismäärää, joka meidän oli mahdollista saavuttaa”, kertoi Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene tiedotteessa.

Se on raumalaisittain hyvä uutinen. Tallink Silja tarvitsee ennen pitkää taas uusia laivoja.

Positiivisista näkymistä tiedotti myös Wasaline, joka sai viime vuonna käyttöönsä Raumalla rakennetun laivan. Koronarajoitusten poistumisen jälkeen varustamo teki matkustajaennätyksiä joka kuukausi. Myös rahtiliikenteessä rikottiin ennätyksiä.

”Maailman ympäristöystävällisimmän matkustaja-autolautan, Aurora Botnian, ansiosta odotan matkustaja- ja rahtivolyymiemme edelleen kasvavan", sanoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg tiedotteessa.
 

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Laitilan juomatehdasta johtaa mies, joka suomalaisti Lidlin – "Oli toimittu saksalaisella mentaliteetilla: tuotteet ja hinta puhukoon. Piste."