#metoo mennyt naurettavaksi

Tämä #metoo-kampanja on saanut aivan naurettavia lieveilmiöitä.

Joku on jo aivan tosissaan vaatinut Gallen-Kallelan Väinämöis-aiheista triptyykkiä poistettavaksi Ateneumin seinältä. Aletaankohan kohta järjestää sopimattomien taulujen rovioita, kuten Saksassa 30-luvulla, kun poltettiin rappiotaidetta ja kirjoja?

Louvressa, Eremitaasissa ym. on satoja seksistisiä tauluja, jotka loukkaavat jopa sukupuolimoraalia. Edouard Manet on tehnyt aivan ruokottomia maalauksia, joista #metoo-kampanjaa pahiten loukkaava on ”Aamiainen ruohikolla”.

Rubens on tehnyt huomattavasti rohkeampia maalauksia kuin Gallen-Kallela. Hänen taulunsa ovat täynnä alastomia naisia ja puhumattakaan suorastaa pedofiliaan viittaavia alastomia pikkuenkeleitä. Joten boikottiin vain.

Amerikkalaisissa filmeissä sellaisista kuvista peitetään aina tietyt kohdat. Entä sitten Michelangelo, jonka Sikstuksen kappelin kattomaalaukset pitäisi heti maalata umpeen? Sehän on täynnä sukupuolimoraalia loukkaavia ja naista esineellistäviä alastonkuvia. Taisivat sen ajan papit olla melkoisia tirkistelijöitä, kun muuten olivat niin puritaanisia, mutta oma pyhäkkö täynnä erittäin rohkeita kuvia. Aina kun mennään äärimmäisyyksiin on tulos tällainen.

Eiköhän olisi syytä panna vähän jäitä hattuun ja ottaa taide taiteena, eikä yrittää keksiä siellä sellaista, mitä siellä ei ole.

#menot