Nuoret miehet kuolevat huumeisiin

Huumemyrkytykset ovat alle 40-vuotiaiden miesten toiseksi yleisin kuolinsyy Suomessa. Väkilukuun suhteutettuna Suomessa tapahtuu seitsemänneksi eniten huumekuolemia Euroopan unionin alueella.

Siinä pari tylyä tilastofaktaa Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen tuoreesta raportista.

Huumekuolemat lisääntyivät viiden viime vuoden aikana Euroopassa.

Eniten suoraan huumeista johtuvia kuolemantapauksia sattuu noin nelikymppisille.

On surullista, kun hyvinvointivaltioissa niin monen kansalaisen elämä päättyy puolessa matkassa.

EU-maiden nuorista aikuisista viime vuoden aikana käytti kannabista noin 15 prosenttia.

Mikäli arvio pitää kutinsa, se tarkoittaa 18 miljoonaa 15–34-vuotiasta eurokansalaista.

Myös vahvempien huumausaineiden kuten kokaiinin, ekstaasien ja amfetamiinin nuoria aikuiskäyttäjiä on EU-maissa miljoonia.

Esimerkiksi opioidien käyttäjistä suuressa vaarassa arvioidaan arvioidaan olevan toista miljoonaa.

Huumekuolemat ovat ehkäistävissä olevia aikuisten ennenaikaisia kuolinsyitä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Sanna Rönkä, jonka väitöstutkimus aiheesta tarkastettiin Helsingin yliopistossa alkuvuodesta.

Suomessa tyypillinen myrkytyskuoleman syy on buprenorfiinin, muiden lääkkeiden ja alkoholin liiallinen yhteiskäyttö. Se hankaloittaa kuolemien ehkäisyä.

Röngän tutkimuksen mukaan huono-osaisuus on selvästi yhteydessä huumekuolleisuuteen, mikä vaikeuttaa asiaa. Kyse ei ole vain huumeongelmasta.

Yliannostuksen lisäksi huumeiden suonensisäiseen käyttöön liittyy muita riskejä kuten tulehdukset, kudosvauriot ja verenkierto-ongelmat.

Euroopassa yleisimpiä piikitettäviä huumeita ovat heroiini ja kokaiini, mutta Suomessa usein epäpuhtaat amfetamiini ja metamfetamiini sekä alun perin lääkkeeksi tarkoitettu buprenorfiini.

”Väkilukuun suhteutettuna Suomessa on 7:nneksi eniten huumekuolemia EU:ssa.”