Nuorilla on kiire ratin taakse

Vuonna 2018 voimaan tullut uusi ajokorttilaki mahdollistaa henkilöauton ajokortin jo 17-vuotiaalle. Kyseessä on ikäpoikkeuslupa, jonka liikenne- ja viestintävirasto Traficom myöntää, jos perustelut ovat kohdallaan.

Ilmeisesti perusteet ovat olleet monella kohdallaan, sillä 17-vuotiaita kuskeja tulee liikenteeseen kuin liukuhihnalta.

Luvan voi saada, jos nuorella on säännöllinen kulkemistarve kouluun, töihin, työharjoitteluun tai tavoitteelliseen harrastukseen. Traficomille riittää, että hakemuspaperin liitteenä on puoltolause opettajalta, työnantajalta tai valmentajalta. Puoltolauseen todenperäisyyttä ei kukaan ehdi vahvistamaan.

Hakemuksia on kolmen vuoden aikana tullut ennätysmäärä. Parhaillaankin Traficomin käsittelyjonossa on pitkälti yli 3 000 hakemusta.

Uusi ajokorttilaki mahdollistaa myös sen, että teoria- ja ajo-opetuksen suorittamisen voi aloittaa jo 16-vuotiaana. Käytännössä kaikki ajo-opetus voi olla suoritettuna ennen ikäpoikkeusluvan hakemista. Jos poikkeusluvan saa, voi ajokokeeseen mennä heti, kun 17 vuotta rävähtää mittariin.

Viime viikkoina olemme voineet lukea useasta vakavasta liikenneonnettomuudesta, joissa osallisena on ollut 17-vuotias kuljettaja. Tilanne ei ole tullut yllätyksenä ainakaan autokouluille. Useat liikenneopettajat ehtivät varoittaa tulevasta jo kaksi vuotta sitten.

17-vuotiaiden vahinkoriski liikenteessä on huomattavan korkea verrattuna muutamaa vuotta vanhempiin.

Liikenneturvan mukaan 15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen ilta- ja yöaikaan.

Nuorten kuljettajien onnettomuusriski pienenee ajokokemuksen ja iän karttuessa. Kokematon kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota sellaisiin seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita.

Ajokokemuksen ohella riskejä lisää nuoreen ikään kuuluva puuttuva elämänkokemus ja ajatus omasta kuolemattomuudesta.