Nuorten rokotukset hyvässä vauhdissa

Hallitus kertoi viime viikolla, että Suomen tavoitteena on vähintään 80–90 prosentin koronarokotuskattavuus yli 12-vuotiaassa väestössä. Kun rokotettujen määrä on mahdollisimman suuri, koronarajoitteita voitaisiin purkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan 80–90 prosenttia yli 12-vuotiaista voi saada kaksi rokoteannosta loka-marraskuun vaihteeseen mennessä, jos Suomi saa valmistajilta rokotteita siten kuin niitä on luvattu.

Noin 80–90 prosentin rokotekattavuus tarkoittaisi sitä, että suurella osalla suomalaisista on sen jälkeen hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan. Tartuntaketjujakaan ei tuolloin enää synny niin paljon, vaikka koronaviruksesta tuskin kokonaan päästään eroon.

Suomen rokotustahti on hyvä. Moni kunta alkoi viikko sitten maanantaina rokottaa jo 12–15-vuotiaita perusterveitä nuoria. Rokoteannoksia ehdittiin antaa heille viikon aikana lähes 20 000.

Rauman kouluissa rokottaminen aloitetaan yläkouluista keskiviikkona.

Nuoret ovat suhtautuneet rokottamiseen siis erittäin myönteisesti. Todennäköisesti tämän ikäluokan rokotustahti kiihtyy edelleen tulevina viikkoina.

Vaikka korona on sairautena lapsilla usein lievä, on maassamme sairaalahoitoon koronan vuoksi joutunut 50 lasta tai nuorta. Tehohoidossa on ollut viisi alle 20-vuotiasta.

16 vuotta täyttäneistä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut jo yli 80 prosenttia. Ensimmäisen annoksen saaneista 60 prosenttia on saanut myös toisen annoksen.

Yhä useampi ikääntynyt on nyt myös täyden rokotussuojan piirissä, sillä 70 vuotta täyttäneistä, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen, noin 95 prosenttia on saanut myös toisen rokotuksen.

Rauman terveyspalvelut ilmoitti maanantaina mahdollisuudesta aikaistaa toista rokoteannostaan. Noin 300 aikaa varattiin loppuun yhdessä hujauksessa.

Jatkossa Raumallakin kaikki saavat toisen koronarokoteannoksen 8 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.