Nykytilanne on pahempi kuin arvaammekaan

Tämän hetken hurjassa hinnan nousussa olevat elinkustannukset, polttoaine, sähkö ja elintarvikkeet tekevät pahaa jälkeä Suomen kilpailukyvylle. Sen tietää myös Suomen hallitus ja siksi olemmekin sieltä suunnalta kuulleet, esimerkiksi valtiovarainministeri Saarikon suulla sanottuna, että pidetään palkkaratkaisut maltillisina.

Mutta näin tämä ei vain voi jatkua, jotain on syötävä, töihin on päästävä ja talotkin lämmitettävä.

Polttoaineiden hinnat ovat nousseet viime vuodesta 60 prosenttia. Me tiedämme, että näillä hintojen nousulla tilanne on kestämätön. Inflaatio oli kesäkuussa 7,8 prosenttia ja kuukaudessa kasvanut 0,8 prosenttia.

Raakaöljyn brent-laadun hinta esimerkiksi 26.7. oli 102 dollaria barrelilta, mikä ei todellakaan yksinään aiheuta nykypolttoaineiden hintakorotusta, vaan verot sekä biokomponenttien sekoitusvelvoite.

Biokomponetteja sisältävän polttoaineen jakeluvelvoite on naurettava kestävän kehityksen toimenpide, joka oikeasti saattaa jopa lisätä päästöjä ja tekee polttoaneesta kuluttajalle kalliimpaa.

Koska sähkö puolestaan muodostaa merkittävän osan kotitalouden kuluista, on sähköauton hankkiminen epärealistista korkean hankintahinnan ja sähkön hinnan vuoksi. Korkean verotuksen lisäksi saamme korkeista sähkön hinnoista kiittää tietysti myös niitä, jotka estivät Fortumin ydinvoimalaluvan ja myivät sähkönjakeluverkonkin ulkomaille.

Varsin lyhytnäköistä on ollut ajaa alas hiilivoimalat, jotka ovat toimineet tarvittaessa varavoimaloina ja myös turpeen energiakäytön lopettaminen. Huoltovarmuuttamme on haavoitettu urakalla ja ihan omin voimin.

Suomalainen teknologia kun on kuitenkin jotain ihan muuta kuin maailmalla rakennetut valtavat hiilivoimalat, joissa ei surra päästöjen puolesta eikä energian talteen otosta ole tietoakaan.

Sen kyllä huomaa, että päätöksiä ovat olleet tekemässä täysin omassa kuplassaan reaalielämästä tietämättömät henkilöt.

Elintarvikkeiden nousut huomaa kaupassa käydessä, tuore kala 46 prosenttia, kahvi, jauhot, kanamunat 30 prosenttia ja muut tuotteet 10 prosenttia.

Jollei verotus laske, on palkkojen noustava seuraavalla neuvottelujaksolla vähintään kaksinumeroisella prosentilla, tai muuten eivät kotitaloudet tule toimeen. Kuluttaja on loppuvaiheessa koko paketin pyörittäjä.

Tilanteesta kärsivät myös sisämarkkinat ja yrittäjät, kun kuluttajat jättävät palvelut hankkimatta lompakon ammottaessa tyhjyyttään.

Moni kavahtaa isoja vaatimuksia, mutta duunari on syytön tähän ongelmaan. Syylliset löytyvät isolta kirkolta, jotka voi monellakin tapaa kompensoida tilannetta, niin kuin muut maat EU:ssa tekevät.

Naurettavinta silti on, että Suomi ”vauraana” eli korkeasti verottavana maana, tukee ”köyhiä” eli vähemmän kansalaisiaan verottavia maita kuten Italiaa.

Muualle kyllä rahaa riittää, mutta ei niille, joilta se raha on peräisinkin.

Pasi Mäenranta