Nykyversio sortokaudesta nähdään nyt Itä-Ukrainassa

Venäjän äärimmäisen raaka ja brutaali hyökkäys Ukrainaan osoittaa Venäjän hallinnon ja hallintohenkilöiden sivistymättömyyttä ja julmuutta ja häikäilemättömyyttä naapurivaltioita kohtaan ja myös omia kansalaisiaan kohtaan. Tällaisen barbaarisen fasistivaltion kanssa ei voi enää kuvitella istuvansa samaan pöytään missään asiassa.

Tästä huolimatta mm. Unkarin pääministeri Orban ja Kiinan hallinto kehtaavat tukea Venäjää ja vaikeuttavat pakotteiden kohdistamista Venäjään ja se maksaa ihmishenkiä joka päivä.

Venäjä ei ole enää se valtio joka loi klassista kirjallisuutta ja kuvataidetta ja musiikkia. Venäjä on nyt menettänyt kaiken sen, mikä antoi sille edes hiukan arvostusta maailmalla.

Venäjän hallinto edustaa kleptokratiaa, jossa valtion rahaa varastetaan muihin tarkoituksiin valtavia määriä ja sitä systeemiä yritetään nyt pönkittää toisen valtion kimppuun hyökkäämällä. Ei sellaista voi millään perusteella hyväksyä.

Ukrainalaiset kantavat nyt äärimmäisen raskasta ja epäinhimillistä taakkaa Venäjän hyökkäyksen takia. Ukraina tarvitsee nyt kaiken sen avun mikä maailmasta löytyy ja erityisesti raskasta aseistusta torjumaan Venäjän raakaa hyökkäystä.

Vallattujen alueiden venäläistäminen ja väestön pakkosiirto Venäjälle on pahempaa kuin Stalinin aikana ja kaupunkien tuhoaminen ja siviilien tappaminen on julmempaa kuin natsien aiheuttamat tuhot.

Esimerkkinä venäläistämisestä pakkokeinoin on, että miehitetyn Mariupolin koulujen opetusohjelmassa olisi jatkossa vain venäjän kieltä ja kirjallisuutta, Venäjän historiaa sekä matematiikkaa. Koulujen opettajia on painostettu ja uutta opetusohjelmaa vastustavia olisi uhkailtu pakkosiirtämisellä Venäjälle suodatusleirille.

Ekstremistisenä pidetään esimerkiksi kirjoja Ukrainan historiasta ja kirjallisuudesta. Lisäksi asukkaat pakotetaan katsomaan Venäjän televisiota ja propagandaa ja yritetään ottaa rupla maksuvälineeksi ja kaikki ukrainalainen tiedotus ja media ja kulttuuri on kielletty eli Ukraina yritetään hävittää kaikilla tavoilla.

Pertti Salo

FM, yrittäjä, opettaja, Eurajoki