Nyt ei pelata palloa, eikä mennä mökeille!

Juuri nyt Suomen hallituksen tiukat koronarajoitustoimet näyttävät oikeilta. Pohjois-Italian lähes hallitsematon korona-pandemia herätti Suomessa THL:llän ja hallituksen toimintaan. Samalla hetkellä sieltä tulvi kotiin tuhansia laskettelijoita. Heidän mukanaan korona- virus rantautui laajasti pääkaupunkiseudulle.

Onneksi sinne, koska alueen erikoissairaanhoidosta vastaavalla HUS:lla on parhaat ja laajat valmiudet tällaisen epidemian hoitoon. Tässä vaiheessa alettiin sulkea rajoja ja toivottiin suomalaisten matkailijoiden palaava kiireesti kotimaahan. Ei mietitty, miten he saapuvat ja mitä he saattavat tuoda tullessaan.

Mutta on tämä hallitus ehtinyt toteuttaa punamultalinjaansa tai ainakin sitä puna osuutta määrätietoisesti. Multaa ei juuri ole pöllynnyt. Herraviha nimittäin puree aina meihin äänestäjiin.

Ensimmäinen isku tapahtui Ylen avustuksella ja se kohdistui Veikkaukseen herroihin. Sen johtoon haluttiin puuttua, vaikka yhtiö tuotti valtavasti varoja nuorison, liikunnan, kulttuurin ja järjestötyön tukemiseen. ”Johto ei ole pystynyt estämään peliriippuvaisia pelaamasta”, sanottiin.

Kuitenkaan ei löytynyt oikeaa syytä kokoomustaustaisen johdon erottamiseen, vaihdettiin kuitenkin hallitus sopiviin. Tämän vasemmistohallituksen tekniikka, jossa etsitään syylliset, erottaan ja asettaan omat toimijat tilalle, todettiin hyväksi jo Neuvostoliitossa. Veikkaus ”kerää” vielä pitkään tavaroitaan ja menetettyjä tuottojaan.

Seuraavaksi valtakunnan hallitus iski Postiin. Media tarjosi taas tukea. Postin liian puuhakas toimitusjohtaja sai lähteä. Postin liiketoimintaan tämä hallituksen puuttuminen vaikutti kohtalokkaasti. Toivotaan, että Posti toipuu, hoitamaan meille tärkeää tehtäväänsä. Tässä tehoiskussa hallituksenkin joukot saivat itsekin osumia. Mutta pääasia oli, että syyllisiä (porvareita) rangaistiin.

Kolmas isku on aivan tuore. Huoltovarmuuskeskuksen johto oli julkisuudessa helppo näyttää syyllisiksi suojanhankinnoissa. Johto sai lähteä jo ennen kuin pyydetyt selvitykset kaupoista valmistuivat.

Maallikkona jään odottamaan seuraavaa iskuja. Pääministeri antoi viitteitä Kelan suuntaan. Siellä oli kuulemma sählätty. Kunnat ovat myös uutisten mukaan töppäilleet. Miten niitä erotetaan?

Jo etukäteen käy sääliksi THL:n johtoa ja osaajia. He ovat joutuneet korona- kriisin todellisiksi selvittäjiksi. Valtavassa kiireessä, epätietoisuudessa ja paineessa pitäisi löytää oikeat askeleet kriisin taltuttamiseksi. Varmasti tulee virheitä. Työssä ei voi täysin onnistua millään. Toivon, eivätkä he joudu syyllisten listalle.

Toivon, että hallitus onnistuu korona- epidemian hoidossa ja Suomi pelastuu mahdollisimman vähin henkilövahingoin, eikä toimeentuloedellytykset maassamme heikkenisi ratkaisevasti. Poliittisten ”syyllisten” etsintä voisi jäädä!

Jukka Tuori