Nyt kyllä ottaa hermoon

Nyt kyllä ottaa hermoon! Edustan ihan rivikansalaista, jota on nyt rankaistu verotuksella ja hinnan korotuksilla ihan tarpeeksi. Olen vuosikausia käynyt kujanjuoksua, jossa yritän saavuttaa sellaisen tulotason, ettei ihan joka penniä pitäisi laskea ja venyttää.

Mutta kun ei, niin ei. En mitenkään pysy palkkani kanssa nykyisen hintojen ja verojen kehityksen tahdissa. Olen kehittänyt itseäni opiskelemalla ja aktiivisesti pyrkinyt urallani eteenpäin, jotta saisin tulotasoni sellaiselle tasolle, että edes vähän helpottaisi.

Viimeinen niitti arkkuun oli nyt tuo bensiiniveron korotukset. Sain neuvoteltua itselleni pienen palkankorotuksen, joka nyt sulaa bensiinin hinnan nousuun. Jotta pystyn käymään töissä tarvitsen autoa ja edestakainen työmatkani on 72 km (ja ei, minulla ei ole mahdollisuutta julkisiin).

Samaan syssyyn menetän lapsilisän, jolla olen kustantanut osan teini-ikäisen lapseni tarpeista. On mielestäni täysin älytöntä, että lapsilisä loppuu lapsen täytettyä 17 vuotta, eli juuri silloin, kun lapsen kulut ovat suurimmillaan ja ajokorttiakin pitäisi ruveta miettimään.

Mielestäni lapsilisän maksu tulisi muuttaa alkavaksi vasta, kun lapsi täyttää 3 vuotta ja päättymään lapsen täytettyä 19 vuotta.
Sitten ne sähkön siirtomaksut! Taivas, että saan joku kerta vielä sydänkohtauksen, kun avaan sähkölaskun. En voi käsittää miten sähkölaskusta 60 prosenttia (tarkalleen 57,24) on siirtomaksuja. Varsinkaan, kun olemme vuosikaudet tehneet töitä sähkön kulutuksen laskemiseksi kotitaloudessamme ja jopa onnistuneet siinä.

Mutta ei, vaikka sähkön kulutuksemme on laskenut, niin sähkölaskut ovat kokoajan nousseet.

Summa summaarum, Suomessa ei todellakaan pärjää tavallisella työllä, koska kaikki mitä saat ansaittua menee näihin korotuksiin ja kiristyksiin. Minulle on aivan sama vaikka valtio nostaisi alkoholi- ja tupakkaveron tappiin, mutta antakaa nyt jokin mahdollisuus tavallisen ihmisen selviytyä arjesta.

Mikäli halutaan että kansa siirtyy sähkö/hybridiautoihin tai käyttämään julkisia, niin sitten pitää tehdä sellaisia toimia joilla se mahdollistetaan ihmisille.

Ehdotankin, että sähköautot verottomiksi, hybridiautojen verotus alemmas ja julkisen liikenteen verkosto ja aikataulut maaseudulla siihen kuntoon, että sillä pääsee oikeasti töihin ja hoitamaan asioita.

Bonusehdotus: hyvä yleishyödyllinen tehostamiskohde olisi pitkäaikaistyöttömät. Jatkossa pitkäaikaistyöttömän tulisi tehdä jokin sovittu tuntimäärä työtä yhteiskunnallisissa palveluissa kuten puhtaanapito, puistoalueet, kunnan palveluissa ym. saadakseen työttömyyspäivärahaa.

Varmasti jokaiselle löytyisi jotain sopivaa puuhaa, ettei rahaa jaettaisi loputtomiin vastiikkeettomasti. Samalla saataisiin aktivoitua pitkäaikaistyöttömiä ja ehkä se kynnys hakea töitäkin laskisi, kun niitä joutuisi joka tapauksessa tekemään.

Voimia teille kaikille arjen sankareille!

Maria Rae
Eurajoen Kokoomuksen kuntavaaliehdokas