Nyt on aika luovuttaa

Suomessa tehtiin viime vuonna 374 elinsiirtoa.

Uutta elintä odottaa kuitenkin tälläkin hetkellä noin 550 ihmistä. Määrä kasvaa koko ajan, sillä siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Noin 5–10 prosenttia menehtyy odottaessaan, koska kaikille uutta elintä ei löydetä ajoissa.

Parhaillaan vietetään elintenluovutusviikkoa. Luovuta featuringsinä -kampanja nostaa minut ja sinut pääosaan. Elinluovuttaminen voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt, mutta mahdollisen luovuttajan tahto pyritään aina selvittämään.

Elinluovutustahdon voi ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla sovelluksen tai kirjaamalla Omakantaan sekä kertomalla siitä läheisilleen.

Rakkaan ihmisen päätös elintenluovutuksesta voi edelleen olla monelle omaiselle ”kova paikka”. Omaiset eivät kuitenkaan voi kieltää sitä omaan tahtoonsa vedoten, mutta heidän kanssaan voidaan asiasta keskustella, mikäli se on ollut luovuttajan tahto.

Kun omaiset ovat varmoja läheisensä mielipiteestä, kysymykseen on helppo vastata ”kyllä”. Elinluovutus nopeutuu ja elinluovuttaja voi varmemmin pelastaa useamman kanssaihmisen hengen.

Suomessa uutta munuaista dialyysihoidossa odottaa lähes 450 ihmistä.

Vuosittain siirtoja tehdään 200–250, niistä valtaosa on aivokuolleilta luovuttajilta. Viime vuonna munuaisensiirtoja tehtiin elävältä luovuttajalta 29, mikä oli joitakin enemmän kuin edellisenä vuotena. Siirrettävistä munuaisista on jatkuva pula.

Onneksi munuaisen luovutus elävältä henkilöltä on tämän vuoden aikana helpottunut kudoslain päivityksen myötä. Ennen luovuttaminen ei onnistunut kuin lähisukulaiselta tai samassa osoitteessa asuvalta. Nyt myös muut sukulaiset ja ystävät voivat toimia luovuttajina niin halutessaan.

Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy monia hyviä puolia. Siirtoa tarvitseva saa silloin tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta.

Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen nimittäin pystyy parantamaan toimintaansa siten, että se vastaa normaalia kahden munuaisen toimintaa.