Nyt on juhlan aika

Vuosi 2020 jää meidän kaikkien mieleen erittäin poikkeuksellisena vuotena. Kuka olisi vielä 31.12.2019 arvannut, että uusi vuosi pitää sisällään muun muassa poikkeuslakeja, koulujen sulkemista, maakunnan sulkemisen, matkailurajoituksia, etätyötä ja ihmisten testaamista liukuhihnalla?

Tuskinpa kukaan.

Kevään ylioppilaat saivat karvaasti kokea koronaepidemian voiman. Ensin oli pelko siitä, järjestetäänkö kirjoituksia ollenkaan, entä mitä sitten, jos kokelas sairastuu kesken kirjoituksia?

Ylioppilaskirjoitukset saatiin vietyä lopulta kunnialla läpi. Toki reaaliaineiden koepäivävaihdokset saivat monen abin mielen mustaksi.

Koeurakan jälkeen piti jännittää vielä arvosanoja, mutta myös sitä, voidaanko ylioppilasjuhlia järjestää.

Ei voitu.

Monessa lukiossa kilisteltiin toukokuussa virtuaalisesti kuohujuomaa. Muun muassa Eurajoella ylioppilaille jaettiin koulussa sentään todistukset. Isoissa kouluissa todistukset lähetettiin postitse.

Monessa kodissa kahviteltiin ihan lähimpien kesken. Some täyttyi verkkareissa juhlivista ylioppilaista. Tilanne oli ennen kokematon.

Jo keväällä päätettiin, että ylioppilaiden tulee saada myös juhlansa. Juhlat sijoitettiin monessa koulussa elokuun loppuun. Tänään tuo juhlapäivä on koittanut.

Edelleen rajoituksia on voimassa. Esimerkiksi Rauman Lyseon lukio kutisti juhlia alkuperäisestä. Juhlat pidetään jäähallin sijaan Juhlahovissa ja siihen voivat osallistua vain ylioppilaat ja koulun henkilökunta.

Juhlittavia ylioppilaita on Raumalla noin 160. Juhlahoviin heistä saapuu tänään noin 100.

Miksi kaikki ylioppilaat eivät ole mukana juhlahumussa? Siihen on varmasti monia syitä. Yksi on se, että monen kohdalla jatko-opinnot käynnistyvät maanantaina. Elämää on siirretty Raumalta toiselle paikkakunnalle jo kesän aikana. Voi olla niinkin, että ylioppilasjuhlia on vietetty pienessä piirissä pitkin kesää, joten uudelle juhlinnalle ei ole enää tarvetta.

Hienoa on kuitenkin se, että ylioppilaat saavat tänään nauttia saavutuksestaan ns. omiensa joukossa. He ovat sen ansainneet.