Nyt puhaltavat uudet tuulet kansankodissa

Valtiopäivät äänesti maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin pääministeriksi niukasti äänin 176-173. Edessä on vaikea hallituskausi ruotsidemokraattien valvonnassa.
Valtiopäivät äänesti maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin pääministeriksi niukasti äänin 176-173. Edessä on vaikea hallituskausi ruotsidemokraattien valvonnassa. Kuva: ANDERS WIKLUND

Ruotsin parlamenttivaalien kärkiteemaksi nousi rikollisuus. Vaaleissa kansa äänesti muutoksen puolesta.

Vallassa olleet sosiaalidemokraatit keräsivät selvästi eniten ääniä, yli 30 prosentin saaliin, mutta joutuivat siirtymään oppositioon.

Ruotsiin koottiin porvarihallitus. Pääministeri edustaa maltillista kokoomusta, joka sai vaaleissa alle 20 prosenttia äänistä.

Pääministeri Ulf Kristerssonin lähtöasemaa vaikeutti, että hänen puolueensa jäi myös ruotsidemokraattien taakse.

Oikeistohallituksen kokoaminen olikin mahdollista vain Suomen perussuomalaisia vastaavien ruotsidemokraattien tuella.

Sama koskee sen toimintaedellytyksiä jatkossa.

Hallituksen esitykset eivät menisi parlamentissa läpi ilman ruotsidemokraattien puoltoääniä.

Hallitusohjelmassa näkyy selvästi, että ruotsidemokraateilla oli neuvotteluissa valtit käsissä.

Ruotsidemokraatit eivät virallisesti ole hallituksessa, mutta saivat läpi useimmat keskeisistä vaatimuksistaan.

Hallituksen ohjelma on voimakkaasti keskittynyt sisäpoliittisiin asioihin ja ongelmiin. Näistä tärkeimpiä ovat sisäinen turvallisuus, jengirikollisuus, maahanmuutto ja integraatio sekä energiapolitiikka, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Sanna Salo (LS verkko 25.10.).

Esimerkiksi ehdot kansallisuuden saamiseksi tiukkenevat. Pakolaispolitiikassa Ruotsi täyttää vain kansainväliset minimivaatimukset, ei sen enempää.

Hallitus aikoo muun muassa antaa poliisille laajemmat valtuudet pysäyttää ja tutkia ihmisiä kadulla määrätyillä alueilla. Kyse on maahanmuuttajataustaisten kansoittamista ongelma-alueista.

Myös anonyymi todistaminen tullaan sallimaan oikeudenkäynneissä.

Kurssi kääntyi myös ydinvoiman suhteen. Ruotsi teki ajat sitten päätöksen luopua ydinvoimasta. Päätöstä on viety käytäntöön verkkaisesti. Nyt uusi hallitus päinvastoin ajaa ydinvoiman lisärakentamista.

Kansalaisille hallitus lupaa myös halvempaa polttoainetta.