Nyt rokote kelpaa

Kiinnostus influenssarokotteita kohtaan on ollut tänä vuonna suurta. Monissa kunnissa rokotusta halajavalle joudutaan sanomaan ”ei oota.”

Säkylä kertoi ensimmäisenä rokotteiden loppumisesta ja Pori joutui perjantaina tekemään uusia rajauksia influenssarokotusaikojen myöntämiseen.

Rauman jäähallissa järjestettiin tällä viikolla kolmen päivän rokotustilaisuus, joka loppui torstaina reilu tuntia suunniteltua aikaisemmin – rokotteet loppuivat kesken.

Influenssarokotteet eivät ole viime vuosina koskaan loppuneet kesken. Raumallakin joukkorokotustilaisuuksissa on edellisvuosina jaettu keskimäärin 1 000–1 500 rokotetta.

Nyt kolmen päivän aikana rokotteita jaettiin noin 5 000.

Ilman koronaepidemiaa influenssarokotteiden menekki olisi tuskin poikennut mitenkään edellisistä vuosista.

Pelko ja tuntematon uhka saavat ihmiset toimimaan.

Influenssan vaaroista on kerrottu ihmisille vuosikaudet. Tautia ei ole otettu tarvittavalla vakavuudella ennen kuin nyt.

Koronan myötä myös ihmisten tiedot erilaisista tartuntataudeista, niiden ehkäisystä ja hoidosta ovat lisääntyneet.

Tuntemattoman taudin pelko on inhimillistä. Olemme olleet vastaavassa tilanteessa viimeksi vuonna 2009, jolloin sikainfluenssa saapui Suomeen. Tauti vei sairaalaan lähes 2 000 ja hautaan 44 suomalaista.

Tautiin kehitettiin nopealla aikataululla Pandemrix-rokote, jota suomalaisille annettiin 2,76 miljoonaa annosta.

Rokotetta odotettiin tuolloin samalla innolla kuin nyt koronarokotetta. Joissakin paikoissa ihmeaineesta käytiin käsirysyäkin.

Tuntematon korona toi ihmisten pelon pintaan myös influenssan osalta. Rokote halutaan nyt ehdottomasti ottaa.

Raumallakin joukkorokotustilaisuuteen osallistui normaalia enemmän ensikertalaisia.

Rokotteen loputtua kesken, ihan kaikki halukkaat eivät rokotetta Raumallakaan saa.

Onneksi taudin voi välttää samoilla keinoilla kuin koronaviruksenkin, käyttämällä maskia, pesemällä käsiä ja pitämällä etäisyyttä muihin ihmisiin.