Nyt tulisi ottaa pakkia

Sanotaan, että peruutuspeiliin ei ole katsomista. Kun nykymenoa seuraa, niin olen siitä eri mieltä. Välttämättömät uudistukset on tietysti tehtävä. En lähde syyttämään mitään viime aikaisista valtioneuvostoista erikseen koska monet vaikeista ongelmista ovat kauaskantoisia.

Vihreän veran alla ei vaan ole ymmärretty sitä, että nyt tulisi laittaa pakki päälle, ja palata aikoihin, milloin homma toimi.

Annan muutaman esimerkin. Normin purkutalkoissa osa normeista purettiin. Valitettavasti byrokratia on lisääntynyt valtavasti.

Digitalisaation piti vähentää työkuormaa, ja parantaa palvelujen saatavuutta. Kävi lopulta toisin. Vanhuksille tämä on ollut kaikkein vaikeinta. Ominaisuuksia puuttuu useilta digitalisaatioon liittyvistä järjestelmistä – rengistä tulikin kuningas – kuten Apotti.

Sote on ollut valtava työmaa, ja se on vielä kesken. Lääkärien aika menee kirjaamiseen, ja potilaiden kohtaaminen jää liian pienelle osalle. Lääkäri voisi ehtiä ottamaan vastaan enemmän potilaita, jos tähän löytyisi parempi ratkaisu.

Koulumaailmassa loputonta kirjaamista on perusteltu mm. selustan turvaamisella, jos joku vaikka valittaisi jostain.

Loputon eriyttäminen, erikoisjärjestelyt ja velvollisuudet ovat lisääntyneet valtavasti. Pitkän urani aikana ei ole koskaan yhtä oppilasta kohden ollut niin paljon työtä, kuin on nykyisin.

Tietysti hommat tehdään, mutta tämä ei vaan toimi. Johtavia virkamiehiä ei tule syyttää, vaan he toteuttavat lain vaatimia asioita. Meillä työmuurahaisilla kaikki liikenevä aika menee työntekoon. Siitä tietysti palkkamme saamme, mutta aikaa tulisi jäädä myös muuhun.

”Pitkän urani aikana ei ole koskaan yhtä oppilasta kohden ollut niin paljon työtä, kuin on nykyisin.”

Tunnen toisista kunnista opettajia, jotka ovat vaihtaneet alaa; osa on loppuun palanut; osa kokee jo olevansa kroonikkoja kuormituksensa myötä.

Onko tämä jotenkin vaikea tajuta? Opetusministerin lausunnot ovat olleet ylimielisiä, kun hänelle on huoli esitetty.

Tämä kaikki lähtee kuitenkin lainsäädännöstä, ja lainsäätäjiä ovat tulevat kansanedustajat. Onko teillä kanttia palata vanhaan säätämällä toimivia lakeja, ja välttää polttamasta ihmisiä loppuun? Löysät otettiin aikanaan pois, ja töitä lisättiin. Korona-aika jaksettiin, mutta osa poistui työmarkkinoilta.

Tarkoitus ei ole hävittää ja hajottaa, vaan luoda uutta palaamalla vanhaan, jolloin homma toimi. Aloittaa voisi vaikka taannoisesta taksiuudistuksesta. Bernerin puumerkki ei saa olla pyhitetty.

Eri aloille voisi palkata lisää väkeä, niin kauan, kun he vielä töihin kykenevät?

Työ tekijäänsä opettaa, jos taidot ovat ehtineet ruostua. Näin ollen tulisi verotuloja lisää, ja työttömyyskulut pienenisivät.

Työn veronalennukset olisivat keino saada lisää ostovoimaa kuluttajille. Kokonaisvaikutukset näkyisivät siten myönteisesti kansantaloudessamme.

Työnantajat kyllä palkkaavat lisää väkeä töihin, jos työnantajien kustannuksia pienennettäisiin.

Elämme aikaa, missä haasteet poliitikoille ovat olleet valtavan suuret – kuten koronan mukanaan tuomat haasteet, Ukrainan sota, ja energiakriisi. Ulkopolitiikka ja maanpuolustus on mielestäni hoidettu erinomaisesti. Pian on eduskuntavaalit.

Toivon, että te ehdokkaat jaksatte tehdä vaalikampanjanne. Pyydän teitä rohkeasti säätämään lakeja siten, että ne palvelisivat kansaa, joka teidät eduskuntaan äänestää.

Mikäli etenet ministeriksi, on vastuusi vielä tätä suurempi.

Mika Wessman

Historian ja yhteiskuntaopin lehtori, Rauma