Oikeutta tuulivoiman uhreille

Ilta-Sanomat vertaili tuulivoimaloiden vaikutuksista kesämökkien hintoihin. Satakunnasta mukana oli Merikarvia, jossa mökkien hinnat ovat laskeneet myllyjen lähistöllä 47,8 prosenttia. Saadaksemme jonkinlaisen kuvan millainen taloudellinen vahinko on aiheutettu merikarvialaisille, voimme tehdä pienen laskelman.

Jos arvioidaan alakanttiin asuntojen ja merenrantamökkien keskihinnaksi vaikkapa 100 000 euroa, niin silloin jo noin 50 kiinteistön hinnan lasku on aiheuttanut kuntalaisille ja kunnassa mökkejä omistaville noin 2,5 miljoonan euron menetyksen.

Tämä on yli neljännes kunnan vuotuisista verotuloista. Budjetin pohjana olevien valtionapujen ja verotulojen yhteissummastakin se on yli 10 prosenttia.

Kiinteistöjen arvojen pienenemisten takia kunnan kiinteistöverotulotkin pienenevät.

Myllyt ovat ainakin yksi syy muiden syiden joukossa, jotka ovat aiheuttaneet muuttoja pois kunnasta. Samalla kunta on menettänyt viimeisetkin vetovoimaisuutensa rippeet.

Lisäksi viisikymmentä henkilöä on joutunut jättämään asuntonsa tuulivoimaloiden terveysvaikutusten takia.

Sekä tuulivoimaloiden terveysvaikutukset että mökkien hintojen aleneminenkin tiedettiin silloin, kun päätökset myllyjen rakentamisestä tehtiin, joten teko oli tahallinen.Rakentamispäätöksen tehneet poliittiset päättäjät ja virkamiehet aiheuttivat kuntalaisille suuret vahingot.

Miten he kantavat vastuunsa?

Tällaista ei voi enää kuitata ns. poliittisella vastuulla. Tällaisesta on seurattava todellinen, tuntuva rangaistus. Jos valtion suunnalta on vaadittu toteuttamaan nykytietämyksen vastaista kaavoitusta, pitää valtion korvata aiheutetut vahingot päätöksen uhreille.

Menetettyä terveyttä ei voi rahalla korvata. Siksi ilmainen terveydenhoito ja mahdollinen eläkejärjestely ovat ainoat keinot edes yrittää auttaa näiden päätösten uhreja. Sairastuneet ovat kärsineet myös suuren taloudellisen menetyksen, joutuessaan muuttamaan asunnoistaan. Sekin on korvattava.

Miten päätöksentekijät korvaukset hoitavat, se on heidän asiansa, mutta kansaa ei saa laittaa maksamaan poliitikkojen ja virkamiesten tahallisia mokia. Oikeusvaltio ei toimi niin. Oikeuslaitoksemme on puututtava virka- ja luottamiestemme tieten tehtyihin vääryyksiin. Sitä edellyttää jo alkeellinenkin valtiojärjestys.

Pieni kulkija