OL3, OKL ja RMC, kolme kestoaihetta

Tätä statistiikkaa emme haluaisi enää nähdä.
Tätä statistiikkaa emme haluaisi enää nähdä. Kuva: Juha Sinisalo

Kolme kolmen merkin lyhennettä on vilissyt Länsi-Suomen otsikoissa viime viikkoina. Kaikilla kolmella on erittäin suuri merkitys Rauman seudulle.

Jokaisella on laajalle alueelle leviävä vaikutus.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan valmistumista on seurannut henkeään pidätellen ”puoli valtakuntaa”.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheutti energiakriisin Eurooppaan. Nyt saamme pelätä, riittääkö sähköä kaikille, kun kovat talvipakkaset ennen pitkää alkavat.

Ja vaikka sähköä riittäisikin, siitä joutuu maksamaan kovempaa hintaa kuin miesmuistiin. Torstaina pörssisähkön keskihinta oli 40 senttiä, tänään 45 senttiä kilowattitunnilta.

OL3:n tuotantoa tarvittaisiin kipeästi. Se on Euroopan suurin sähkön tuotantolaitos, joten koekäyttökin näkyisi markkinoilla.

Koekäytön on kerrottu jatkuvan aikaisintaan sunnuntaina.

OKL:n jatko Raumalla tunnutaan kyseenalaistettavan noin kymmenen vuoden välein.

Tällä kertaa Suomen viimeisen opettajankoulutuksen etäkampuksen (filiaalin) kohtaloa puntaroidaan osana Turun yliopiston säästöohjelmaa.

Länsi-Suomessa julkaistuissa uutisissa, kolumneissa ja mielipidekirjoituksissa on nostettu esille niin paljon Rauman mallia puoltavia faktoja, että vaikea on uskoa yliopiston päätyvän ajamaan Seminaarinmäen toimintoja alas.

Töitä OKL:n turvaamiseksi tehdään kulisseissa hartiavoimin. Monet vaikuttajat ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä muun muassa Turun yliopiston hallitukseen ja ministereihin.

Nuori telakkafirma RMC on rakentanut nyt kolme laivaa. Yhteistä Bornholmslinjenin, Wasalinen ja Tallinkin lautoille on, että ne kaikki valmistuivat myöhässä.

Viipeet ovat näkyneet rumina tappiolukuina tilinpäätöksessä.

Uskoa raumalaisen laivanrakennuksen tulevaisuuteen pitää yllä, että kaikkia kolme laivaa yhdistää myös tämä: tilaajat ovat aluksiinsa tyytyväisiä.

RMC:n tilauskirja on paksu. Välttämättömän tulosparannuksen tekemisen avaimet ovat vielä omissa käsissä.