OL3 on työllistänyt seutua jo 20 vuotta

Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 käynnistettiin ensi kertaa varhain tiistaiaamuna. Uutisjutuissa vilisi sellaisia sanoja kuin ”viimeinkin”. On hyvin tiedossa, että alun perin OL3:n kerrottiin valmistuvan jo vuonna 2009.

Melko pian selvisi, että aikataulu oli aivan liian optimistinen.

Suunnittelu osoittautui vaikeammaksi ja työläämmäksi kuin oli ennakoitu. OL3 oli uuden sukupolven laitos, ja turvallisuusvaatimuksia oli kiristetty.

Rakentaminen ja laitevalmistus käynnistyi takellellen. Osin kai siksi, ettei Länsi-Euroopassa ollut rakennettu uusia ydinvoimaloita vuosikausiin.

Suomen onni on, että TVO teki voimalasta avaimet käteen -kaupan. Viivästykset ja vastoinkäymiset tuottivat valtavasti lisäkustannuksia. OL3:n hinta on pitkän matkan varrella vähintään tuplaantunut.

Tilaaja TVO ja laitostoimittaja väänsivät kustannusten jaosta kättä monta vuotta. Riita sovittiin ja TVO saa tehokkaan modernin ydinvoimalan 5,7 miljardilla eurolla.

Näin OL3-projektin tappiot menevät valtaosin ranskalaisten valtionyhtiöiden pitkään piikkiin.

TVO:n vakuutteluihin siitä, että tärkeintä on ollut varmistaa laitoksen turvallisuus ja toimivuus, voinee luottaa. Viranomaiset, Säteilyturvakeskus etulinjassa, ovat arvioineet suunnittelua, rakentamista ja myös TVO:n toimintaa kriittisellä silmällä.

Paljon vaikeampaa on arvioida OL3:n taloudellista kannattavuutta.

Selvältä näyttää, että sähkön kysyntä kasvaa. Mutta mitä sähkö tulevaisuudessa maksaa? Siihen vaikuttavat kysynnän lisäksi teknologian kehitys ja poliittiset päätökset.

TVO:n omistajilla – suomalaisilla yrityksillä ja kunnilla – riittää vielä jännitettävää sen suhteen, miten nopeasti OL3 maksaa itsensä takaisin. Laitos on suunniteltu 60 vuoden käytön mukaan.

Voittajiin kuuluu ilman muuta Rauman seutu. OL3-projekti on pitänyt yllä uskoa tulevaisuuteen ja tarjonnut merkittävän määrän työtilaisuuksia – itse asiassa jo parinkymmenen vuoden ajan.

OL3:n positiivisen vaikutuksen alueemme talouteen ja verotuloihin voi katsoa alkaneen eduskunnan myönteisestä periaatepäätöksestä tammikuussa 2002. Se pani isot pyörät rullaamaan.