Olen kyllästynyt siivoamaan natsoja

Uusi tupakkalaki antaa mahdollisuuden taloyhtiölle hakea tupakointikieltoa esimerkiksi oleskeluparvekkeille tupakansavusta tulevista haitoista johtuen. Kyseessä ei tarvitse olla terveyshaitta.

Erikseen ei ole mainittuna savuun liittyvät natsat sekä tuhkat. Näistä on melkeinpä enemmän haittaa, kun ajattelemattomat heittävät tumppinsa kadulle tahi pihalle, ja karistavat tuhkansa kaiteen yli. Kumpikaan ei välttämättä edes lennä kedolle asti, vaan alapuoliset parvekkeet saavatkin osansa näistä jätöksistä.

Omakohtaisena kokemuksena voin kertoa, että oma, nailoninen parvekemattoni on saanut useita reikiä niin palavasta tuhkasta kuin tumpeistakin. Niin isännöitsijän jakamat tiedotteet kuin omatkin, ovat olleet yhtä tyhjän kanssa.

Tässäkään talossa ei ole montaa vaihtoehtoa sen suhteen, mistä tumpit ja tuhkat tulevat. Onko minun koottava kyseiset jätökset, ja palautettava ne asianosaisen postiluukusta? Onko tullut mieleen, että alapuolella parvekkeella voikin nukkua vauva vaunuissaan, parvekkeella on myös palonarkoja tuotteita yms. Väitän, että joka taloudesta löytyy purkki, johon tumpit ja tuhkat voi karistaa. Se käy aivan samalla vaivalla, kun niiden nakkelu kaiteen yli.

Mikähän siinä on, että näinkin yksinkertaista asiaa on niin vaikeaa ymmärtää ja noudattaa? Onko parempi totaalinen tupakointikielto koko talossa? Olemalla fiksu ja ajattelemalla myös naapureitasi, tältä vältytään vielä.

Tunnen ”taistelevani tuulimyllyjä” vastaan, mutta väitän, etten ole ainoa tässäkään kaupungissa, jolla on samoja kokemuksia kuin allekirjoittaneella. Niistä olisi kiva kuulla, ja miten ne ovat ratkaistut?

Tupakka tappaa hitaastikin