Olisiko Lukolle tilaa Euroopan liigassa?

Euroopan mestarien liiga CHL:n ottelu Hampuri - Lukko alkamassa Saksassa vuonna 2014. Arkistokuva: Janne Rantanen

On taas se aika vuodesta, kun jääkiekon liigaseurojen julkistamia pelaajabudjetteja vertaillaan. Rauman Lukko on varannut alkavan kauden joukkueensa kokoamiseen 2,9 miljoonaa euroa. Vain Oulun Kärpät, Helsingin IFK ja Tampereen Tappara ilmoittavat hieman isommat eurosummat (LS 8.9.).

Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt huomautti, että seuroilla on eri tapoja ilmoittaa pelaajabudjetti. Joillakin mukana ovat vain liigapelaajien sopimukset, esimerkiksi Lukolla myös valmennuksen palkat ja junioripelaajien palkkiot.

Kärkikuusikkoon Lukko joka tapauksessa panostustensa puolesta kuuluu, vaikka miten laskisi. Edellä mainittujen lisäksi Liigan isoihin lasketaan tänään Tampereen Ilves ja Turun Palloseura.

Ennakoitavissa oli, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan muuttaa eurooppalaista urheilukarttaa. Ruplaliiga KHL:stä vapautui muihin huippusarjoihin runsaasti pelaajia. Liigassa kiekkoilee nyt enemmän ”nimimiehiä” kuin moneen vuoteen.

Lukkokin sai kesällä puoli miljoonaa euroa lisää käytettäväkseen, jotta pysyisi mukana kilpavarustelussa. Sen jälkeen Raumalle pestattiin Josh Kestner ja Jere Karjalainen. Ykkössentteriä Lukko vielä hakee.

Kahden kerroksen väkeä on liigaseuroissa. Tappara, HIFK, Ilves, TPS ja Kärpät ovat asettaneet tavoitteensa 5 000–7 000 katsojaan per peli. Kuusi seuraa olisi tyytyväinen 3 000 katsojaan, Jukurit ja KalPa vähempäänkin.

Lukon tavoite 3 400 on pienessä kaupungissa suuri – mutta pelipäivän tuotoissa on valtava ero isojen kaupunkien kilpailijoihin.

Ajatus Euroopan liigasta on taas kerran esillä.

Vaarana nähdään, että Pohjois-Amerikan NHL valtaa hiljalleen isomman siivun katsojamarkkinoista. Ilmiö on tuttu jalkapallosta. Monessa maassa kansalliset sarjat alkavat jäädä kansainvälisen huippufutiksen varjoon.

Pitäisikö Euroopan suurseurojen ruveta siis pelaamaan keskenään?

Lukolle on vaikea nähdä paikkaa moisessa sarjassa – paitsi ”Euroopan NHL:ssä” eli mallissa, jossa pelataan samanaikaisesti kansallisista mestaruuksista ja Euroopan herruudesta.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Lukon ilmoittama pelaajabudjetti on lähes samaa tasoa kuin eniten maksavilla, mutta mitä siitä voi päätellä?