Öljysäiliön täyttökorkki hämmentää

Tulee taas aika, kun lämmityslaitteita tarvitaan asunnon lämmittämiseen. Nyt on hyvä hetki miettiä, pitäisikö lämmitysjärjestelmälle tehdä jotain: muuttaa eri lämmönlähteellä toimivaksi vai uusia vanhentuneet laitteet.

Maalämpö on edullinen käyttää, mutta alkuinvestointi on hintava. Se sopii lähes kaikkiin vesikiertoisilla lämmönjakolaitteilla varustettuihin taloihin. Omakotitalossa investoinnin takaisinmaksuaika on 3-9 vuotta. Lähes huoltovapaat maalämpölaitteet kestävät moninkertaisen ajan, kun vertaa takaisinmaksuaikoihin. Samalla voidaan lisätä jäähdytyslaitteita asunnon mukavuutta lisäämään.

Kokonaan ei öljylämmitystä ole tarvetta unohtaa. Vaihto kannattaa tehdä, kun laitteet ovat käyttöikänsä loppupäässä eli uusiminen alkaa olla ajankohtaista.

Viime aikoina osa öljylämmittäjistä on hätääntynyt. Pitää vaihtaa vanha täyttökorkki, ovat öljyauton kuljettajat ohjeistaneet. Pitää olla niin sanottu nokkavipuliitin, jotta täyttö saadaan tehtyä painetäyttönä ja nopeasti. Silloin ei pieniä tippoja öljyä pääse täyttöaukon ympärille maahan.

Käsittääkseni vaatimus ei perustu asetukseen, vaan öljyä jakavat yritykset ovat asian sopineet. Viimeinen asiaa koskeva asetus on vuodelta 1985, eikä siinä tarkkaan täyttökorkkia määritellä.

Kun se täyttöliitin pitää vaihtaa, jotta öljyä tuodaan, pitäisi samalla tarkistaa, onko niin sanottu ilmaputki kunnossa. Varmista myös, onko ilmaputken pää työnnetty säiliön sisälle. Se kun saattaa olla jopa 20-40 cm sisällä, jolloin painetäyttö tekee säiliöön painetta. Tämä koskee vain melko yleisiä, paikalla tehtyjä terässäiliöitä. Muissa, kuten sisälle asennettavissa muovisäiliöissä on jo tehtaalta painetäyttöliitin eikä silloin säiliön rikkoontumisvaaraa pitäisi olla.

Yleensä tarvitaan ammattimies paikalle, jotta nokkavipuliitin voidaan turvallisesti ottaa käyttöön. Harva osaa itse katsoa, toimiiko ilmaputki ja miten se on säiliöön liitetty. Kiinteistön omistaja on vastuussa, jos täytön yhteydessä säiliö tai putkistoa rikkoontuu. Samalla öljyvahinko yleensä aiheuttaa huomattavia kustannuksia.

Jarmo Sallila

yrittäjä