Olkiluoto 3:n huoltotöihin olisi ollut aikaa

Kuka Olkiluoto kolmosen laitostoimintoja ja huoltoja ohjelmoi? Reaktori odotti latausta, ja kun se saatiin valmiiksi, niin alkoivat laitoksen huoltotyöt?

Huoltotyöthän olisi täytynyt ja ehditty ehdottomasti tehdä kaikilta osin valmiiksi ennen kuin laitoksen polttoainelataus aloitetaan. Aikaahan on ollut 10 vuotta!

Onko näin, että laitostoimittaja ei ole viitsinyt huolehtia viimeisen päälle tärkeistä ja ehdottomasti ennen latausta tehtävistä määräaikaistarkastuksista ja laitoshuolloista, joiden on muutenkin pyörittävä kaiken aikaa, riippumatta siitä onko laitos käynnissä tai ei.

Höyryturbiinia ja generaattoria ei voi pysäyttää pitemmäksi ajaksi, ja kaikki muukin pyöriviin laitteisiin liittyvä määräaikainen tarkastus ja kunnossapito on pyörittävä ja laakereiden voitelu, huolto ja kunnossapito on toimittava kuin käyvässä laitoksessa. Vai onko laitteiden laatutaso ongelmia aiheuttava?

Kaikki muut vara- ja hätäkäyttöjärjestelmät on pidettävä kunnossa, koestettava ja huoltokorjattava, kuin myös mm. dieselvarmistettujen järjestelmien tilanne varmistettava!

Onko tosiaankin näin surkeasti, että ei tunneta laitteiden sielunelämää (suorituskyky, käyttöikä, kunnossapito ja laatutaso), vai eikö tosiaankaan vielä osata?

Kuinka laitoksen huolto on laitoksen käyttöönoton jälkeen tarkoitus toteuttaa?

Onko tiedossa yhtä pitkiä 10 vuoden revisioita, vai hoidetaanko määräaikaiset tarkastukset ja kunnossapito tehokkaasti, varmasti ja ohjelmoidusti, eikä silloin kuin satutaan muistamaan tai huomataan, että eipäs ole tullut tehtyä?

Tilannetta suuresti ihmettelen.

AKK