Olkiluoto 3:n startti vaikuttaa moneen

Se valmistuu sittenkin, Olkiluoto 3 nimittäin. Teollisuuden Voiman kolmatta ydinvoimalaitosta ei saatu suunnitelman mukaisesti käyntiin 2009. Vasta nyt loppusuora häämöttää.

Säteilyturvakeskus on valmis antamaan luvan ydinpolttoaineen lataamiseen.

Se on tärkeä ilmoitus. Stukin mukaan pitkän matkan varrella esiin nousseet ongelmat on ratkaistu.

Uraanin latauksesta, joka tapahtunee lähiaikoina, alkaa pitkä sisäänajovaihe. OL3:n kaikki eri järjestelmät testataan.

”Jos ydinvoimalaa verrataan autoon, niin tankki on täytetty mutta avainta ei vielä käännetä”, Stukin projektipäällikkö Essi Vanhanen kuvasi.

Stuk tulee myöntämään TVO:lle vaiheittain 5, 30 ja 60 prosentin teholuvat. Säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa helmikuussa 2022.

OL3:n valmistuminen vaikuttaa moneen asiaan.

TVO ja sen omistajat, suomalaiset yritykset ja kunnat, ovat huolestuneina seuranneet, miten laitostoimittaja kestää useiden miljardien eurojen tappiot Suomen-projektista – tai pystyykö Areva edes viemään projektia maaliin.

Jännittää TVO taustavoimineen sai sitäkin pitääkö avaimet käteen -sopimus. Piti, ja tappiot pannaan pitkälti ranskalaisyhtiöiden piikkiin.

TVO hehkuttaa OL3:a Suomen suurimpana ilmastotekona. Väitteelle on katettakin. OL3 tuottaa ydinsähköä melkein saman verran kuin OL1 ja OL2 yhteensä.

Se nostaa Olkiluodon osuuden 30 prosenttiin Suomen sähköstä, mikä helpottaa ilmastotavoitteisiin yltämistä.

Rauman seudulle jättiprojektin päättyminen on iso muutos. OL3-työmaan vahvuus on ollut noin 1 500 henkilöä. Maksimissaan OL3:n kimpussa oli 4 500 ihmistä.

Tästä joukosta enemmistö on lähdössä. Se näkyy varsinkin Rauman ja Eurajoen verotuloissa, asuntomarkkinoissa sekä kaupallisissa palveluissa.

Miten saisimme osan tästä porukasta jäämään tutuksi tulleelle Rauman seudulle?

Uusia työpaikkoja OL3:n valmistuminen ei enää tuota, koska laitoksen käyttäjät rekrytoitiin ja koulutettiin jo ajat sitten.