Olutta katsomoon – kyllä kiitos!

Keski-Euroopan jäähalleissa on oluttuopille telineet joka penkin vieressä.
Keski-Euroopan jäähalleissa on oluttuopille telineet joka penkin vieressä. Kuva: Janne Rantanen

Raumalaisessa oli juttu oluen sallimisesta katsomoissa ja sen yhteydessä kulttuuritoimittaja Maarit Anttilan kommentti otsikolla ”Hyvästi peli- ja perherauha”.

Käsittämättömin väite Anttilan kirjoituksessa oli se, että ns. ”kaljakatsomossa” olut kiskaistaisiin huiviin mahdollisimman nopeasti, jopa koko tuoppi yhdellä kertaa. Tämähän on juuri se ongelma, josta oluet sallivalla rajatulla katsomonosalla päästäisiin eroon.

Otetaan esimerkiksi jääkiekko-ottelu, jossa erätauko kestää pisimmilläänkin 20 minuuttia. Jos katsot erän loppuun ja lähdet sen jälkeen jonottelemaan mallasjuomaasi, on tauosta parhaassa tapauksessa kulunut jo yli puolet ennen kuin tuoppi on kädessäsi. Tuoppi on kumottava pikavauhtia, että ehtii vielä mahdollisesti vessakäynnille – sekä tietysti takaisin katsomoon, ennen kuin seuraava erä alkaa. Rajatussa katsomossa olutta saisi nimenomaan nauttia omaan tahtiin, ilman aikataulun tuomia paineita.

Juomien läikkyminen on toinen huolenaihe, joka nousee aina asiasta keskustellessa toistuvasti esiin. Tässä unohdetaan usein se fakta, että katsomoon saa tälläkin hetkellä viedä juomia, eikä niiden läikkyminen ole otsikoissa tai tekstaripalstoilla noussut huolenaiheeksi.

Anniskelun salliva katsomo ei tässä kohtaa olisi poikkeus. Ei ole merkitystä, onko kupissa kahvi, virvoitusjuoma tai olut. Tai itseasiassa on, sillä kuuma kahvi on päälle kaatuessaan kylmää olutta huomattavasti vaarallisempi.

Lisäksi, esimerkiksi Äijänsuolla on nyt jo Penalty Pub, jossa matsia voi seurata ikkunan takaa juomaa nauttien – meteliä ja meininkiä välillä on jos ottelussa sattuu ja tapahtuu, mutta juomien kaatelu toisten päälle ei ole muodostunut ongelmaksi.

Itse siis ilman muuta toivon, että katsomoon rajatulle K18-alueelle sallitaan tuoda alkoholijuomia. Uudistus antaisi tapahtuman järjestävälle taholle uuden mahdollisuuden tuottaa lisäarvoa ja tapahtumassa käyvälle yleisölle uuden erilaisen tavan nauttia tapahtumasta – pakkohan sinne anniskelualueelle ei edelleenkään ole kenenkään mennä.

Oluen nauttiminen katsomossa on Keski-Euroopan areenoilla ihan normaalia toimintaa ja ihmiskunta siellä tiettävästi vieläkin voimissaan, joten miksei tämä olisi siis mahdollista meilläkin.

Jos Anttilan maalailemat kauhukuvat vieläkin pelottavat, niin on ehkä parempi jäädä kotiin, lukita ovi, vetää foliohattu syvälle päähän ja jäädä rauhassa odottelemaan kieltolain paluuta.

Kulttuuritoimittajalle haluan vielä lopuksi mainita, että Opetus- ja kulttuuriministeriö on juuri hiljattain valinnut suomalaisen olutkulttuurin mukaan Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Annetaan siis kulttuurin kukoistaa katsomoissakin, mikäli uusi alkoholilaki sen meille sallii.

”Katsomoon saa tälläkin hetkellä viedä juomia, eikä niiden läikkyminen ole noussut huolenaiheeksi.

Harri Metsäjoki

Perheenisä, olutharrastaja