Olympiamitaleja keinoja kaihtamatta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona, ettei Venäjä aio boikotoida helmikuussa järjestettäviä talviolympialaisia (LS 7.12.).

Putin kuitenkin arvosteli Kansainvälisen olympiakomitean päätöstä, jonka mukaan venäläisurheilijat voivat osallistua Pyeongchangin talvikisoihin vain olympialipun alla ja puhtailla testituloksilla. Putinin mukaan KOK:n päätös on selvästi poliittisesti motivoitu.

Joku venäläinen ehkä Putinin väitteet uskoo, muu maailma ei.

KOK:n päätöksen taustalla on Venäjän laajamittainen dopingjärjestelmä, jonka uskotaan olevan valtiojohtoinen.

Kun Venäjä sai ensi kertaa järjestettäväkseen talviolympialaiset, Kremlissä päätettiin, että Sotshissa 2014 annetaan vahva näyttö osaamisesta. Ruplissa ei säästelty, kun kaupunki rakennettiin olympiakuntoon. Kaikkien aikojen kalleimpien kisojen kustannukset arvioitiin noin 50 miljardiksi euroksi.

Valtavan satsauksen piti tuottaa myös urheilumenestystä. Sen eteen tehtiin kaikki mahdollinen, kiellettyjä keinoja kaihtamatta. Venäjä olikin Sotshissa selvästi paras maa 33 mitalillaan.

Enää Venäjä ei ole ykkönen. Joka kolmas olympiamitali on tähän mennessä otettu pois venäläisurheilijoilta. Sotshissa kärynneitä venäläisiä on jo kymmenittäin.

KOK:n päätös ei missään nimessä ollut kova. Kyse on pikemminkin lempeästä nuhtelusta.

Venäjän dopinghuijauksen avaintekijänä pidetään Vitali Mutkoa, joka johti urheiluministeriötä. KOK määräsi hänet elinikäiseen olympiakieltoon.

Skandaalista huolimatta nykyisin varapääministerinä toimivalla Mutkolla on Putinin tuki.

Mutko jatkaa myös urheilupäättäjänä. Maan jalkapalloliiton puheenjohtajana hän on päävastuussa ensi kesänä Venäjällä järjestettävistä MM-kisoista.

Kansainvälisen jalkapalloliiton pitäisi puuttua Mutkon rooliin, mutta korruption ryvettämä Fifa taitaa olla liian lepsu tässäkin asiassa.

”KOK:n päätös ei missään nimessä ollut kova. Kyse on lempeästä nuhtelusta.”