Omaa rahaa kukkaroon

Eilen Raumalla järjestetty Urastartti-rekrytointitapahtuma veti jälleen muutaman välivuoden jälkeen jäähallin täyteen työnetsijöitä. Messujen kiinnostavuudesta kertoo sekin, että paikalla oli ennätysmäärä näytteilleasettajia eli työnantajia, kaikkiaan 60.

Myös työpaikkoja, niin pysyviä kuin kesätöitäkin, oli reippaasti tarjolla.

EK:n kesätyökyselyn perusteella kesällä tavoitellaan jopa 140 000 kesätyö- ja harjoittelupaikkaa. Mikäli tavoite toteutuu, on se ennätystasoa.

Viime kesänä EK:n jäsenyritykset tarjosivat nuorille noin 126 000 kesätyöpaikkaa, mikä oli yli 30 000 enemmän kuin sitä edeltävänä kesänä.

Tilanne on näkynyt positiivisesti myös Rauman alueella. Kesätyöpaikkoja on tarjolla laajalla sektorilla.

Viime vuoden kesätyöpaikkamäärä kertoi paluusta normaaliin koronan jälkeen. Koronan myötä menetettiin jopa 70 000 kesätyökokemusta.

On sekä nuorten että yritysten kannalta erinomainen uutinen, että kesätyöpaikkojen määrässä on päästy takaisin koronaa edeltäneelle tasolle.

Monille nuorille kesätyö on ensimmäinen askel polulla työelämään. Kesätyö voi parhaimmillaan tukea nuorten urasuunnitelmia ja auttaa nuoria itsenäistymään tärkeiden työelämätaitojen oppimisen kautta. Kesätyö on hyvä mahdollisuus saada suosittelijoita ja arvokasta työkokemusta, mutta myös keino työllistyä vakituisesti.

Yrityksille kesätöiden tarjoaminen antaa mahdollisuuden oppia nuorilta uutta ja innostaa nuoria opiskelemaan alalle.

Mikään ei sitouta nuoria niin hyvin kuin onnistunut kesätyökokemus. Samalla tavalla epäonnistunut kokemus voi karkottaa nuoren ja hänen kaverinsakin kauas kyseiseltä alalta.

Valitettavaa on kuitenkin se, että edelleen iso osa kesätyöpaikoista on tarjolla 18 vuotta täyttäneille. Myös nuoremmille olisi tärkeää löytää kesätöitä. Esimerkiksi kaupan alalla on ollut jo vuosia käytössä parin viikon työelämään tutustumisjaksoja, jotka on tarkoitettu lähinnä alle 18-vuotiaille nuorille. Näitä tarvittaisiin ehdottomasti lisää.

Usein näillä nuorimmilla on myös suurin into päästä kiinni ensimmäiseen työpaikkaan. Kokemuksen lisäksi tarjolla on sitä kaivattua omaa rahaa.