Omaolosta apua oireisiin

Koronaepidemia vaikuttaa kaikkien ihmisten elämään jollakin tavalla, asuipa sitten missä tahansa maailman kolkassa.

Uusi, oudosti käyttäytyvä virus on laittanut ns. normaaliarjen sekaisin.

Suomalaiset ovat sopeutuvaista ja tottelevaa kansaa. Kun meille sanotaan, että nyt on syytä pysyä neljän seinän sisällä ja vältellä muita kanssaihmisiä, onnistuu se meiltä helposti.

Moni on kokenut kotoilun hyvinkin ihanaksi olotilaksi. Enää ei ole kiire, ja kalenterin sivut tulevilta viikoilta jopa kuukausilta loistavat valkoisina. Aikaa on perheelle, pitkille luontolenkeille, käsitöille, lukemiselle ja vain olemiselle.

Toista se on monessa Etelä-Euroopan maassa, joissa yhteisöllisyys on kaikki kaikessa ja aikaa vietetään koko kylän kesken muutenkin kuin paikallisissa juhannusjuhlissa.

Poliisilta on kuitenkin jo kuulunut myös ikävämpää viestiä. Muun muassa erilaiset huijarit ovat lähteneet korona varjolla liikkeelle. Kotihälytysten määrät ovat kasvaneet, koska ihmiset ovat enemmän neljän seinän sisällä. Mukana on suomalaiseen tapaan usein myös alkoholia.

Hätäkeskuslaitos kertoo, että heidän palvelutilanteensa on koronaviikkojen aikana pysynyt normaalilla tasolla.

Kaikkiin hätäpuheluihin on toistaiseksi kyetty vastaamaan alle 30 sekunnissa. Koronaan liittyvien hätäilmoitusten osuus on noin kaksi prosenttia kaikista vastatuista hätäpuheluista.

Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -mobiilisovellus on valjastettu apuun epidemiassa. Sovellukseen on lisätty ohjaus koronavirustaudin oirearvioon.

Omaolo-verkkopalvelussa tehtävän oirearvion perusteella käyttäjä saa toimintasuosituksen ja hoito-ohjeet.

Julkisen sosiaali- ja terveyspalvelun kehittelemä Omaolo-palvelu on CE-merkitty lääkinnällinen laite.

Koronavirustaudin oirearvio nousi hetkessä käytetyimmäksi kyselyksi yli 300 000 käyttökerralla.

Palvelu onkin jo nyt auttanut julkisen terveydenhuollon niskaan kaatunutta massiivista koronatiedotuksen painetta.