On kohtuullista vaatia, että julkisen rakentamisen työmaat ovat reiluja työpaikkoja

Vastuullista rakentamista yhteisillä verovaroilla

Raumallakin käytetään rakentamiseen vuosittain melkoisesti euroja. Jo pelkästään lähitulevaisuudessa Karin Kampus nielee kymmeniä miljoonia. Tämän hetken hinta-arvio noin 75 miljoonaa.

Lähivuosien uudisrakentamisen (Karin Kampus, mahdollinen Nanu-Järvelän koulu, paloasema yms.) lisäksi toteutetaan merkittävä määrä korjaus- ja infrarakentamista. Hankkeet maksetaan yhteisillä, veroina kerätyillä varoilla.

On siis vähintäänkin kohtuullista vaatia, että julkisen rakentamisen työmaat ovat reiluja työpaikkoja, joissa noudatetaan lakia, työehtosopimuksia ja korkeaa työturvallisuuskulttuuria. Meillä raumalaisilla on oikeus odottaa, että julkiset rakennukset toteutetaan laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

Kunnan rahoittamissa rakennushankinnoissa tulee kiinnittää erityistä huomiota vastuullisuuteen. On tärkeää huolehtia, että palkat, verot ja muut lakisääteiset maksut tulee hoidettua oikein. Pitää muistaa aina se, että halpa ei aina ole se paras.

Jos hinta on liian halpa, niin nuo maksut jäävät useimmiten maksamatta ja saattaa jäädä työtkin tekemättä, tai työ viivästyy.
Olen omassa työssäni saanut nähdä sen, miten pitkät aliurakointiketjut mahdollistavat, että ketjun loppupäässä nuo edellä mainitut maksut jäävät suorittamatta ja useimmiten rakentamisen laatukin kärsii. Siksi nuo urakointiketjut tulisi pyrkiä pitämään yhdessä aliurakoitsijassa.

Valtuustolla ja valtuutetuilla on merkittävä rooli kunnan hankintojen ohjaamisessa. Rakentamisen osalta urakkasopimuksiin voidaan asettaa ehtoja esimerkiksi ketjuttamisen ehkäisemiseksi. On järkevää valita urakoitsijat, jotka maksavat lailliset velvoitteensa oikein. Kuntatalous hyötyy, kun mm. veroeurot jäävät hyödyttämään kunnan taloutta.

On viisasta huolehtia myös siitä, että kunnan ja kaupungin rakennustöissä tarjotaan työtä oman alueen rakentajille, joiden verorahat jäävät vahvistamaan alueen taloutta. Hankintalaki tai kilpailulainsäädäntö ei aseta esteitä esimerkiksi vaikeasti työllistyvien työllistämiselle julkisissa rakennuskohteissa.

Esimerkiksi Kouvolassa uuden koulurakennuksen urakoitsija on velvoitettu työllistämään vähintään kaksi työtöntä projektin aikana. Miksi ei siis Raumallakin voitaisi toimia isommissa urakoissa näin?

Rakentavin terveisin

Jari Kostiainen
aluetoimitsija, kuntavaaliehdokas (sd.), Rauma