On meillä monet asiat mallillaan

Koomikko Liza Treyger tutustui kirjastotyön arkeen Rauman pääkirjastossa toukokuussa. Rauma-jakso tulee telkkarista perjantai-iltana. Yle Areenassa se on ollut katsottavissa jo pidempään.
Koomikko Liza Treyger tutustui kirjastotyön arkeen Rauman pääkirjastossa toukokuussa. Rauma-jakso tulee telkkarista perjantai-iltana. Yle Areenassa se on ollut katsottavissa jo pidempään. Kuva: Juha Sinisalo

Levottomassa maailmassa ihminen etsii toivon merkkejä. Ilman niitä tulevaisuuteen on vaikea suunnistaa, kun mieli täyttyy vain kielteisistä ja masentavista asioista. Kuluneen vuoden aikana monet ikävät uutiset maailmalta ovatkin varjostaneet tulevaisuudennäkymiä. Joulun sanoma on tällaisena aikana erityisen ajankohtainen.

Tuo on lainaus arkkipiispa Tapio Luoman joulutervehdyksestä.

Toivon merkkejä tarvitaan. Joulun sanoma lohduttaa monia, hyvä niin.

Uutismaisemaa ovat parin viime vuoden ajan hallinneet ikävät, huolestuttavat ja jopa pelottavat aiheet.

Mutta kyllä niitä toivon merkkejäkin näkyy, kun oikein silmin katsotaan.

Onhan meillä monet asiat mallillaan. Sittenkin, ja ainakin sikses.

Tänä iltana TV2:ssa esitetään Koomikoiden silmin -sarjan Raumalla kuvattu jakso. Kolme ulkomaalaista stand up -koomikkoa piipahtaa muun muassa äitiysneuvolassa, kirjastossa ja Kuovin nuorisotalolla.

Kolmikko etsii selityksiä sille, miksi suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa.

Tilastokeskuksen nettisivuilta muuten löytyy todella pitkä lista tutkimuksista ja vertailuista, joissa Suomi on maailman paras maa asua, tai ainakin ihan kärkeä.

Taantumaa pukkaa, se on aivan totta. Valtiovarainministeriön tuoreen arvion mukaan se on kuitenkin jäämässä lieväksi ja lyhytaikaiseksi.

Valopilkkuna talousluvuissa on työllisyystilanne. Sen odotetaan pysyvän suunnilleen nykyisellään myös vuosina 2023 ja 2024.

Sähkökriisi koettelee tänä talvena, mutta sekin on helpottumaan päin. Valtio ottaa piikkiinsä osan kuluttajien ennätyssuurista sähkölaskuista. Se huojentaa monen mieltä jouluksi.

Olennaisempaa on, että sähkötuotanto kasvaa tuntuvasti OL3:n ja uusien tuulivoimapuistojen ansiosta. Se näkyy pörssisähkön hintaennusteissa. Ensi keväästä lähtien on luvassa merkittävästi nykyistä pienempiä laskuja.

PS. Rauman Lukko vielä SM-liigan piikkipaikalla. Sekin vielä.