On opittava elämään koronan kanssa

Korona leviää taas vauhdilla kautta Euroopan. Esimerkiksi Britanniassa uusia tartuntoja kirjataan liki 50 000 päivittäin, melkein yhtä paljon kuin viime talvena pahimmillaan.

Suomi ei poikkeusta tee.

Tartunnat leviävät yökerhoissa, ravintoloissa ja festareilla, koska juhlatunnelmissa ihmiset eivät muista pitää etäisyyttä ja turvallisuusohjeet saatavat unohtua. Sellaisesta käytöksestä myös koronavirus on innossaan, sanoi Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Britannian hallitus piti kiinni aiemmasta lupauksestaan poistaa koronarajoituksia tämän viikon maanantaina. Siitä huolimatta, että päivittäinen tartuntamäärä voi lähiviikkoina nousta vaikka 100 000:een.

Pääministeri Boris Johnson on painottanut, että meidän on opittava elämään koronan kanssa. Virus ei häviä mihinkään, se tulee olemaan kiusanamme vuosikausia.

Tilanne on muuttunut olennaisesti, myös Suomessa.

Ikäihmiset ja riskiryhmiin kuuluvat on rokotettu kahdesti. Toisen piikin ovat ehtineet saada jo monet perusterveet työikäisetkin. Rokotekattavuus paranee päivä päivältä.

Koronatartunnan saajista suurin osa on nyt nuoria ja nuoria aikuisia. Jotkut heistäkin joutuvat sairaalahoitoon, mutta useimmat selviävät vähemmillä oireilla.

Vain täysin rokotettuina voimme laittaa virukselle stopin. Ethän siirrä rokotustasi kesärientojen vuoksi, ylilääkäri Rintala vetosi.

Kautta Euroopan kaikuu sama huoli ja vaatimus: nuoretkin pitää koronapiikille saada.

Britanniassa pääministeri on esittänyt, että yökerhoihin ja suuriin yleisötapahtumiin pääsisivät syksyllä koronarokotuksen saaneet.

Suomessakin on aika keskittyä hakemaan ratkaisuja, joilla mahdollistetaan esimerkiksi lähiopetus, kokoontumiset, harrastukset ja tapahtumat.

Selvää on, ettei vanhaan normaaliin voi vielä palata. Edelleen pitää huolehtia käsihygieniasta ja yskiä hihaan. Edelleen on syytä pitää etäisyyttä toisiin, kun se on mahdollista.

Ja yhä niitä halvatun kasvomaskeja on fiksua käyttää tietyissä tilanteissa, ainakin sisätiloissa.