Onko alijäämä arvovalinta?


Eurajoki teki vuodelta 2020 alijäämäisen tilinpäätöksen. Alijäämä tarkoittaa, että kunnan menot olivat tuloja suuremmat. Eurajoki sai valtiolta miljoonia euroja koronatukea, kuten muutkin, mutta Eurajoki oli ainoa kunta Satakunnassa, jolle se ei riittänyt.

Vuodesta toiseen ei voi käyttää enemmän kuin käytettävissä on. Luottamushenkilöt on valittu tehtäväänsä päättämään kuntalaisilta kerättyjen verorahojen käytöstä. Se tarkoittaa vastuuta myös kunnan talouden tulevaisuudesta.

Se ei ole arvovalinta, jos ei tällaista keskustelua haluta käydä, vaan halutaan uskotella, että kaikki on hyvin. Se on vastuun pakoilua – vaiko kenties ymmärtämättömyyttä?

Ei kai arvovalinta voi olla se, että reagoidaan vasta, kun olemme kriisikunta ja kaikki kertyneet vanhat ylijäämät on kulutettu. Mikä arvo se on?

Arvovalinta on tietysti se, että osa päättäjistä näkee työllistämisen kunnan tärkeimpänä tehtävänä. Mutta onko oikein kiristää veroprosenttia, jotta voidaan nostaa kuntatyöntekijöiden palkkoja ja palkata lisää ihmisiä kunnalle töihin?

Kokoomuksen tavoite on, että kunnallisvero pidetään 18 prosentissa. Me uskomme, että kunnalla on paljon mahdollisuuksia tehdä muutoksia ilman, että kuntalaisilta pitää kerätä lisää veroa. Haluamme katsoa positiivisesti tulevaan ja kehittää kuntaamme, mutta meidän pitää hyväksyä tosiasiat ja tarttua yhdessä toimeen.

Väestö ikääntyy ja syntyvyys laskee. Kunnan rakennuksissa ja vesilaitoksessa on miljoonien korjausvelka. 8-tien siirto on myös kunnalle iso investointi. Näiden ei pitäisi enää kenellekään tulla yllätyksenä.

Kuntaa ei pidä johtaa niin kuin yritystä. Kunnan tehtävä ei ole hakea kasvua eikä tavoitella voittoa. Kunnan tehtävä on tuottaa hyvät peruspalvelut kuntalaisille kustannustehokkaasti. Veroja ei pidä kerätä yhtään enempää kuin on tarvis, vaan kuntalaisten pitää saada päättää itse omien rahojensa käytöstä.

Helppoja ratkaisuja ei ole, mutta veroprosentin korotus ei voi olla aina ensimmäinen ja ainoa ajatus. Kunnan pitää tehdä suunnitelma, miten talouden tasapaino saavutetaan ja säilytetään pitkällä aikavälillä. Lähtevätkö muut puolueet mukaan?

Hanna Tuominen
Eurajoen kunnanhallituksen jäsen, kuntavaaliehdokas (kok.)