Onko Nato ensiaskel kohti toimivaa YK:ta? Sateenvarjo hävettää

Historiamme väkivaltaisempia tapahtumia oli ensimmäinen ja toinen maailmansota. Näissä sodissa kuoli yhteensä noin 100 miljoonaa sotilasta ja siviiliä. Molempien sotien jälkeen kansakunnat päättivät, ettei enää koskaan tapahdu näin. Toisen maailmansodan jälkeen perustettiin YK eli yhdistyneet kansakunnat.

YK:n alaisuudessa on useita alajärjestöjä. Ei tämä ole toiminut. Välittömästi rauhansopimuksen jälkeen alkoi Korean sota. Alue on vieläkin tulenarka. Kymmeniä sotia on syttynyt.

Suurvallat eivät arvosta ja kunnioita Yhdistyneitä kansakuntia. Nyt pahan kohtalon kokee Ukraina, naapurinsa suur-ydinvalta Venäjän tuhoamana. Jälleen YK on voimaton.

Suurvallat eivät sodi toisiaan vastaan, koska ne tuhoaisivat toisensa. Eivät myöskään sodi omalla maaperällään, vaan pienten maiden maaperällä. On ikävää kun eivät mitkään kansainväliset sopimukset pidä. Mistä apu?

Meillä suomalaisilla on ruotsalaisten kanssa mahdollisuus liittyä Natoon. Molempien maiden kansalaisten enemmistö kannattaa Natoon liittymistä. Suomen ja Ruotsin Nato-täyssopimus on Venäjälle vaikea ratkaisu. Tällä päätöksellä Suomenlahden, Itämeren ja Pohjanmeren molempien puolien rantavaltioiden alueet siirtyisivät sotilaallisesti Nato-valtioiden hallintaan.

Kansainvälisten lakien, sopimusten mukaan Suomella ja Ruotsilla on itsenäisinä valtioina täydet mahdollisuudet liittyä Natoon. Valtioneuvosto, eduskunta, pääministeri ja keskeisimpänä presidentti Sauli Niinistö. Kansa luottaa teihin, kansan enemmistö hyväksyy myös Nato-kortin.

Markku Palonen

Kiistatta Naton pelote perustuu ydinaseisiin. Siksi Nato-maahan hyökkääminen olisi hyökkääjälle merkittävä riski. Ratkaisevaa on tietysti Yhdysvaltain mukana olo, joka korottaa kynnystä hyökätä jäsenmaahan.

Suomi siirtyisi jäsenyyden myötä Naton ydinasepelotteen piiriin, joka muodostuu pääasiassa Yhdysvaltojen ydinaseista. USA:n ydinohjuksia on sijoitettu kuuteen eri tukikohtaan Euroopassa.

Vuosikausia on oletettu, että ainoastaan joku roistovaltio saattaisi nurkkaan ajettuna käyttää ydinasetta. Nyt me olemme alistumassa ydinasesateensuojan alle! Asiantuntijoiden mukaan liittyminen Natoon tarkoittaisi, että ”Puolustusvoimat liitettäisiin mukaan Naton komento- ja johtamisjärjestelmiin sekä puolustussuunnitelmiin.”

Edelleen, miten ”Naton jäsenenä sekä liittokunta että yksittäiset jäsenmaat laatisivat Suomea koskevia suunnitelmia, mikä helpottaisi yhteistoimintaa kriisin tai sodan olosuhteissa.” ”Puolustusvoimat olisivat osa Naton joukkoja, eikä niiden tarpeellisuus vähene millään tavalla, että ajattelutapa, jossa miellettäisiin omien puolustusvoimien olevan tarpeettomia Nato-jäsenyyden taatessa turvan, olisi täysin harhaa.

Naton jäsenyyden myötä Suomessa säilyisi asevelvollisuus ja sen merkitys olisi edelleen tärkeä, vaikka oman alueen lisäksi saatettaisiin joutua puolustamaan myös muita maita.”

Seis, vastustan! Asia on kääntymässä päälaelleen. Tarkoitushan oli, että Nato auttaisi Suomen armeijaa. Nyt ollaan alistamassa Puolustusvoimia Naton johdon alle.

Yrjö Saraste

sotaveteraani