Onko Raumalla edessä uusi VVR?

Korona aiheuttaa turhautuneisuutta, lapsenlapset kyselevät jonkinlaista aikataulua normaalin elämänmenon paluuksi. Mitä tuo normaali sitten tarkoittanee? Kaupassa käyntiä ilman maskeja, uimakouluun paluuta, kavereiden kutsumista kylään ja kirjastojen avaamista.

Meille vakuutetaan, että heinäkuussa Suomi aikoo siirtyä normaalin, ensin puretaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset, suljetut ravintolat. Kuntosalit ja konttorit voivat avata oviaan seuraavaksi.

Onko maailma enää koskaan yhtä avoin kuin ennen pandemiaa? Korona ja sen torjunta ovat aiheuttaneet uutta korjausvelkaa. Yritykset ovat ajautuneet vaikeuksiin, mielenterveysongelmat ovat kärjistyneet ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt. Hallitus on tukenut kuntia lisätalousarviossa 1,4 miljardilla, Raumakin on saanut tukea.

Haasteita Rauman kaupungilla tulee olemaankin isojen investointien vuoksi. Velkaa tullaan ottamaan, mutta joskus se velka pitää maksaa takaisin eli vyön kiristystä on tiedossa, ja ikäviäkin päätöksiä on tulossa päätettäväksi. Onko edessä uusi VVR eli Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelma?

Toivottavasti kuitenkin lievempi, eikä tuudittauduttaisi helppoihin ratkaisuihin eli palvelujen ulkoistamisiin. Kunta, joka tuottaa palvelunsa valtaosin itse, tuottaa kuntalaisille esimerkiksi edullisia vuokra-asuntoja, säilyttää mahdollisuuden päättää kuntalaisten asioista myös silloin, kun olot ympärillä muuttuvat.

Opetus tarvitsee henkilökuntaa ja rahoitusta, motivoitunut henkilökunta kasvattaa lapset hyvin, kohtuuhintainen liikuntatarjonta pitää virkeänä, nykyaikainen kirjasto on tapaamis- ja tapahtumapaikka ja kulttuuritarjonta houkuttavat yrityksiä ja veronmaksajia.

Terveyserot on saatava aisoihin, joka tarkoittaa, että kaupungilla on toimivat palvelut tässäkin asiassa. Tärkeää on myös, että kaupunki kantaa vastuunsa ilmastosta ja pitää verotuksen oikeudenmukaisena. Näillä teemoilla kohti kuntavaaleja.

Markku Malmsten

kuntavaaliehdokas (sd.), Rauma