Onko taloyhtiösi sydänturvallinen?

Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona. Siksi kodin sydänturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Koska noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu erilaisissa taloyhtiöissä, ovat niiden asukkaat, hallitusten jäsenet ja isännöitsijät keskeisiä toimijoita tekemään usean suomalaisen arjesta sydänturvallista.

Sydänliitto kannustaa Maailman elvytyspäivänä 16.10.2021 taloyhtiöitä pohtimaan asukkaidensa sydänturvallisuutta ja ryhtymään toimeen sen parantamiseksi. Sydänturvallisessa taloyhtiössä asukkailla on elvytysosaamista sekä mahdollisuus saada sydäniskuri käyttöön alle viidessä minuutissa.

Taloyhtiön asukkaana voit esittää taloyhtiön hallitukselle julkisen kysymyksen: ”Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?” Kysymys kannattaa esittää julkisena viestinä esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululla, jolloin niin taloyhtiön hallitus kuin muut asukkaat tulevat asiasta tietoiseksi. Asia kannattaa nostaa esille myös taloyhtiön kokouksessa.

Defi.fi-palvelusta tai 112 Suomi -sovelluksesta voi tarkistaa, missä taloyhtiötänne lähin sydäniskuri sijaitsee. – Onko se etäisyydellä, josta se olisi sydänpysähdystilanteen sattuessa saatavilla käyttöön alle viidessä minuutissa? Mikäli on, viestikää lähimmän sydäniskurin sijainnista ja sen käyttötarkoituksesta asukkaillenne yhdessä elvytysohjeiden kanssa.

Mikäli sydäniskuria ei lähietäisyydellä ole, taloyhtiön on hyvä harkita sydäniskurin hankintaa, viestiä sen hankinnasta ja käyttötarkoituksesta asukkaille sekä tarjota tietoa elvytyksestä. Sydäniskuri maksaa noin 1 500–2 500 euroa, joten keskikokoisessa taloyhtiössä osakaskohtainen investointi voi jäädä alle sadan euron.

Satakunnan sydänpiiri antaa mielellään lisätietoja sydäniskurin hankintaan, sekä opastusta sydäniskurin käyttöön ja maallikkoelvytykseen liittyen. Sydänpiirin tahtotilana on saada maallikkoelvytyksestä kansalaistaito. Opastusta tarjotaan näin ollen myös koululaisille. Kun opetus aloitetaan jo kouluiässä ja harjoittelua järjestetään ikätasoon sopivalla tavalla vuosittain, syntyy meille yhteiskunta, joka osaa ja uskaltaa elvyttää.

Jo nyt on hyvä varmistaa, että hädän hetkellä lähettyviltä löytyy laite, jolla voi lähimmäisen hengen pelastaa. Haastamme näin ollen satakuntalaiset taloyhtiöt turvaamaan asukkaidensa sydänturvallista arkea ja hankkimaan taloyhtiöön tarvittaessa oman sydäniskurin. Matka kohti sydänturvallista Satakuntaa jatkuu.

Susanna Lehtimäki

toiminnanjohtaja, Satakunnan Sydänpiiri ry