Onnea, Rauma, 576 vuotta

Onnittelut kotikaupungillemme Raumalle, joka täyttää tänään 576 vuotta. Jonkun mielestä tällaisia välivuosia ei paljon juhlistaa tarvitse.

Vaan eipä Rauma paljon juhlikaan.

Kaupungin syntymäpäivän, Rauma-päivän, kunniaksi tänään tiistaina kaupungin museoihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Illalla on tarjolla koululaisten musikaali ja Pläkkploosarien konsertti.

Rauma-päivän nimissä erilaisia tapahtumia on järjestetty jo toista viikkoa ja muutama on vielä tulossa.

Vähäisen tarjonnan tiivistämistä kannattaisi harkita. Miksi esimerkiksi Rauman kaupungin vuosittaiset palkinnot, Meripojat ja Ruorimiehet, jaettiin jo viime perjantaina, eikä varsinaisena merkkipäivänä? Ja miksi lastentapahtuma Kipparipuistossa järjestettiin eilen ja mielenkiintoinen Kordelin-kävely huomenna?

Väkeä liikkeelle saivat Äijänsuon urheilukeskuksen avoimet ovet. Kuten odottaa saattoi, monet halusivat tutustua Lukon liigajoukkueen pukukoppiin, jääkoneeseen tai uimahallin kuntoilurataan.

Ehkä loputkin Rauma-päivän tapahtumat olisi voinut niputtaa tämän vetonaulan ympärille? Olisi syntynyt tapahtuma, jonka kaupunkilaiset huomaavat.

Juhlan arvoinen on välivuosikin silloin, kun kaupunki on perustettu 1442. Rauma on hieno tarina, josta raumalaiset ovat ylpeitä.

Harvalla näin pienellä kaupungilla on yhtä vahva identiteetti kuin Raumalla.

Viime vuosina Raumasta on eri yhteyksissä puhuttu pienenä gallialaisena kylänä. Sarjakuvissa ja elokuvissa Asterixin kotikylä on Gallian viimeinen maa-alue, jota Rooma ei ole valloittanut.

Rauma on selvinnyt vuosisatojen kuluessa monista maailman myllerryksistä. Hienoa Rauman tarinassa on oma-aloitteisuus. Monia asioita on tehty ensimmäisten joukossa.

Track record on vakuuttava, sanoisi ekonomislangiin mieltynyt konsultti.

Täydellinen ei Raumakaan ole, eikä sellaiseksi koskaan tule. Asuinpaikkana kaupunki on kuitenkin parhaasta päästä. Eikä nyt lisätä, että sikses.

”Rauman track record on vakuuttava.”