Onnellisena maalla

Satakunnan kunnat ja kaupungit kärsivät muuttotappiosta.

Valitettavasti lounaista Suomea ei pidetä vetovoimaisena ja houkuttelevana.

Tämä näkyy muiden muassa vaikeutena löytää ammattitaitoisia tekijöitä avoimiin paikkoihin niin julkisissa palveluissa kuin yrityspuolellakin.

Viimeksi viime viikolla kerrottiin lasten psykiatrian poliklinikan lähtevän Raumalta Poriin. Syyksi ilmoitettiin henkilökunnan jatkuva vajaus.

Varsinais-Suomessa Laitilassa tilanne on toinen.

Virkalääkärien vakansseihin ei tunnetusti ole helppo saada hakijoita. Laitilassa virat ovat täynnä ja ensi vuodeksi haussa on yksi lisääkin.

Siihenkin on tullut lupaavasti kyselyitä.

Viime päivinä kunnissa ja seurakunnissa on tehty ratkaisuja tuloveroprosenttien suuruudesta.

Seurakunnissa prosentin korotus on erityisen hankala. Pelkona on, että pienikin maksutaakan lisäys saa jättämään kirkon jäsenyyden. Se kun onnistuu napin painalluksella.

Nostoon lähiseurakunnista päätyi Pyhäranta.

Kunnissa sitä vastoin nousupaine on realisoitunut korotuksiin niin Raumalla kuin Eurassakin. Tulevaisuus vasta näyttää, onko ratkaisulla vaikutusta asukaslukuun.

Tuskin sittenkään kovin paljon.

Paikkakunnalla viihtyminen kuuluu olennaisena osana hyvinvoinnin ja jopa onnellisuuden kokemiseen.

Muutaman viime vuoden aikana tehdyt lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että maaseudulla asuvat ovat onnellisempia kuin kaupungeissa tai taajamissa asuvat.

Hyväksi koettu terveys ja toimiva parisuhde luovat onnellisuutta, elettiin sitten missä tahansa.

Sen sijaan esimerkiksi julkisen liikenteen tai terveyspalvelujen saatavuus eivät onnellisuuden tunteeseen vaikuta.

Tuorein väitöskirja aiheesta on kuluvalta syksyltä. Ghita Bodmanin väitöstutkimuksessa nähtiin, että maaseutumainen asuminen ja luonnonläheisyys ovat merkittävässä roolissa hyvinvoinnin rakentumisessa.

Tässä tutkimuksessa arvostettiin maaseudulla asumisen yksinkertaisuutta.

Muutollaan maaseudulle hyväksyy sen, etteivät palvelut ole nurkan takana eivätkä ihan viimeisen päälle, vaikka maksut korkeita ovatkin.