Onnellisuuden avaimet

Harri Lindell, olitpa oivaltanut hyvin tuomitessasi jatkuvan kasvun politiikan. Mutta kärjistäisin vielä asiaa, kun nyt alkaa näyttää siltä ettei odotettu talouden kasvu koronarokotusten jälkeen välttämättä toteudukaan, eikä kaikkia viruksia ole kesytetty. Nousun tilalla voi olla jotain muuta, kuten televisiosarjassa Atlantic Crossing englantilainen upseeri totesi: ”Me käymme selviytymistaistelua”.

Sarjahan on vähän romantisoitu versio Norjan miehityksestä.

Selviytymistaistelu voi olla kaikilla edessä kun virukset muuntuvat, rokotus ei välttämättä pure, edessä on ilmastomuutos ja luonnon tuhoutuminen. Siitä koituu suuri lasku, mutta näyttää siltä, että keskitytään vain pörssikursseihin ja utopiaan kiihtyvästä talouskasvusta: yhä enemmän tuhoa luonnolle, yhä enemmän pakolaisia ja kurjuutta ihmiskunnalle.

Eikö sen sijaan olisi syytä säästää ja yrittää selvitä nykyisillä resursseilla. Sama koskee niin valtioita kuin yksityistä ihmistä hänen kulutushuumassaan. Suomella on mahdollisuuksia, mutta EU:n myötä joudumme varsinaiseen tukiviidakkoon. Ennen muuta emme saisi tuhota ainutlaatuista luontoamme. Todella voisimme olla tyytyväisiä nykytilanteeseen: ei haaveilla suuria, ei tuhlata eikä ylvästellä.

Leena Niemi

Lisää aiheesta

Jatkuva kasvun hokeminen on kuin väärä uskonto