Onnistuuko sote-uudistus?

Risto Kapari kysyy tämän mielipidekirjoituksen otsikossa esitettyä kysymystä Turun Sanomien mielipidesivulla (19.10.). Saanen vastata, että kyllä onnistuu, jos viisauden annetaan laskeutua hyvinvointialueille.

Viisas pääkaupunkiseutu jäi tästä junasta jo perustamisvaiheessa ja ensimmäiset hv-alueet jo nyt. Otan esimerkiksi Säkylän.

Terveys- ja sosiaalijohtaja kysyi itseltään ja päättäjiltä: Haluatko pysyä terveenä, vaiko mennä jonoon sairaalaan?

Kaikki halusivat pysyä terveenä, joten periaatteeksi tuli ennalta ehkäisy. Oireilun ilmetessä oli päästävä vastaanotolle paikalliseen terveyskeskukseen, välttämään joutuminen sairaalaan. Säästyi myös rutkasti rahaa.

Media, jopa EU, piti terveyspalveluamme ”positiivisena kummajaisena”, alueensa parhaana kaikilla mittareilla mitattuna, myös hoidollisesti ja taloudellisesti. Jonoja syntyi julistettaessa lääkärin vakinainen virka haettavaksi. Keikkalääkäreitä ei tietenkään tarvittu, ja sairaalapaikkojen tarve laski.

Hyvinvointialueet keskittyvät nyt sairaiden hoitoon. Väestön ikääntyessä sairastuminen kasvaa. Tarvitaan lisää hoitajia, lääkäreitä, sairaaloita ja tietenkin myös rahaa, veroeuroja ja lainaa.

Sote-uudistus onnistuu ja tavoitteet saavutetaan asettamalla keskittämisen sijasta perustaksi jo toimivat terveyskeskukset kiinteistöineen, mieluiten ilman perustettuja byrokraattisia hallintohimmeleitä.

Esko Eela

teollisuusneuvos, Säkylä