Opeta lapsesi suomalaisten juuresten käyttöön

Suomessa on vahva juuresperinne, joka nostaa onneksi päätään aina joulun aikana laatikoiden muodossa. Porkkana-, lanttu- ja punajuurilaatikko ovat helppoja valmistaa, sillä kaupassa on nykyään valmista sosetta ja punajuuriraastetta, jos ei jaksa itse keitellä niitä.

Itse suosittelen keittämään punajuuret, sillä liemestä värjää jäälyhdyt upean värisiksi.

Juurekset ovat hyvä ja halpa kotimainen vaihtoehto kasviksiin koko talven ajan. Laatikot sopivat juhlaruuiksi, sillä niiden valmisteluun ei mene aikaa muun juhlatohinan keskellä. Juurekset ovat upea makuelämys pellillä kypsytettynä ja ne antavat myös hyvän maun wokkeihin.

Nauriin soisin näkyvän entistä useammin suomalaisten aterioiden osana. Se on myös ”jältettynä”, eli veitsellä tai lusikalla kaavittuna parhaita lapsuusherkkujani. Maistapa sinäkin!

Suomalainen porkkana on maul- taan ylivertainen verrattuna ulkomaisiin puulta maistuviin jättiläisiin. Se on hyvä ja säilyvä matka- tai työeväs, jota on helppo pitää vaikka käsilaukussa siltä varalta, että nälkä yllättää.

Kiireisille muistutan: maittavia laatikoita saa myös valmisruokina. Joulun parhaiden tuoksujen joukossa ovat kotimaiset laatikot! Ei unohdeta niitä!

Anne Kalmari

kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan pj.