Opettajapula vaivaa Suomea, vaan mitä suunnittelee Turun yliopisto?

Turun yliopisto, joka teki viime vuonna noin 35 miljoonan euron tuloksen, suunnittelee mittavia säästöjä. Yksi säästökohde on Raumalla olevan opettajankoulutuksen siirtäminen Turkuun. Samalla lakkautettaisiin Raumalla nyt järjestettävän käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelma kokonaan.

Turun yliopiston päättäjille toivoisi viisautta tämän päätöksen tekemiseen. Kyseessä olisi 1700 lapsen, opiskelijan ja työntekijän koulutusyhteisön lakkauttaminen.

Turun yliopiston strategiassa vuosille 2021 – 2030 on missiona mm. ”Toimimme tiiviissä yhteistyössä suomalaisen yhteiskunnan kanssa ja osallistumme aktiivisesti alueemme kehittämiseen” sekä ”Rakennamme rohkeasti hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta”.

Miten tämän strategian ja näiden missioiden hyväksyttyä Turun yliopisto voi edes suunnitella Rauman OKL:n alasajoa? Miten opettajankoulutuksen karsiminen toimii tiiviisti yhteiskunnan kanssa, miten se kehittää aluettamme tai rakentaa hyvinvointia tai kestävää tulevaisuutta?

Samaan aikaan, kun suomalaisten koulutustaso laskee ja pätevistä opettajista on huutava pula, päätetään lakkauttaa 1100 opiskelijan opettajankoulutuslaitos?

Jos Suomessa opettajana voisi toimia pelkästään pätevä, pedagogisesti koulutettu opettaja, olisi opettajapula varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissamme vielä suurempi kuin terveydenhuollon sairaanhoitajapula.

Rauman OKL:stä valmistuneet pedagogisesti pätevät opettajat työskentelevät ympäri Suomea sijaitsevissa päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa, toisella-asteella. yliopistoissa ja vapaan sivistystyön palveluissa, kasvatus-, opetus-, tutkimus- ja esimiestehtävissä. Rauman OKL:n panos suomalaisten lasten ja nuorten kasvattamisessa ja kouluttamisessa on kiistaton.

Nyt Turun Yliopiston suunnittelemat säästötoimet ovat romuttamassa tämän tärkeän tehtävän. Suunnitellut säästötoimet iskisivät pahiten Rauman OKL:n olemassaoloon.

Rauman OKL:n rooli Suomen ja Satakunnan yliopistokentässä on tärkeä ja vaikuttava. Pidetään yhdessä huoli OKL:n pysymisestä Raumalla ja Satakunnassa sekä pätevien kasvattajien, kouluttajien ja opettajien saatavuudesta. Huolehditaan Satakunnan ja Suomen sivistyksestä kouluttamalla pedagogisesti päteviä opettajia jatkossakin Rauman Myllymäellä.

Minna Salminen

OAJ Rauman paikallisyhdistyksen pj

Mea Nordberg

OAJ Satakunnan alueyhdistyksen pj

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Shokki Seminaarinmäellä: LS:n näkemässä esityksessä Rauman OKL on säästökohteiden listalla ensimmäisenä – "Nyt ollaan kovan paikan edessä"

Vain tilaajille Tämä Rauma-yhteyksistä aiemminkin tuttu mies edustaa Turun yliopistoa neuvotteluissa Rauman kaupungin kanssa: "Keskusteluyhteys on oikein myönteinen"

Vain tilaajille Rauma sorvaa tukipakettia, valmis maksamaan OKL:n säilymisestä

Vain tilaajille Uutinen lakkautusuhasta sai Rauman OKL:n opiskelijat shokkiin ja kyyneliin kesken pikkujouluristeilyn: "Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan"

Vain tilaajille Turun yliopiston säästökuuri saattaa uhata myös Rauman kampusta – Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Nyt neuvotellaan, kuinka OKL:n kustannustaakkaa voisi jakaa"