Opiskelupaikoista kisaaminen kovenee

Ylioppilaskirjoitusten tulokset julkistettiin keskiviikkona. Aamun odottelu oli varmasti monelle nuorelle pitkä ja jännittävä.

Tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuu noin 25 200 henkilöä.

Rauman Lyseon lukiosta valkolakin saa 134 ylioppilasta.

Ylioppilaiden tutkintomenestystä voidaan kuvata usealla eri tavalla. Ylioppilastutkintolautakunnasta muistutetaan, että menestystä ei tulisi arvioida vain parhaiden arvosanojen näkökulmasta. Jokainen ylioppilas, joka on tehnyt parhaansa, voi olla ylpeä saavutuksistaan. Näin asian pitäisi ollakin.

Ensi vuonna tilanne on kuitenkin toinen. Peli jatko-opintopaikoista raa’istuu huomattavasti.

Pääsykoeuudistus astuu voimaan ensi vuonna. Se tarkoittaa sitä, että nykyistä suurempi osa korkeakoulujen opiskelijoista valitaan ylioppilastutkinnon arvosanojen ja ammatillisen perustutkinnon arvosanojen perusteella todistusvalinnassa.

Todistusvalinnan lisäksi järjestetään edelleen valintakokeita niille, joita ei voida valita suoraan todistuksen perusteella.

Uusi tilanne lisää aivan varmasti niin lukiolaisten kuin lukioon tähtäävien peruskoululaistenkin paineita.

Uudistus on herättänyt runsaasti keskustelua niin puolesta kuin vastaan. Hyvän ylioppilastodistuksen saaneilla ei ole hätää, mutta mitä tapahtuu heille, jotka joutuvat kilpailemaan jäljelle jääneistä, pääsykokeiden perusteella jaettavista opiskelupaikoista?

Joidenkin näkemysten mukaan pääsykoekurssien kysynnän ja tarjonnan odotetaan lisääntyvän rajusti. Kalliita valmennuskursseja ostetaan jo nyt.

Vanhemmat hankkivat kursseja jopa peruskoulussa oleville lapsilleen. Se lienee kuitenkin täysin turhaa, sillä Suomessa saa laadukasta perusopetusta, jonka pitää riittää myös toiselle asteelle siirtymiseen.

Tämän kevään ylioppilaat voivat vielä miettiä jatko-opintoja ilman todistusvalinnan painetta. Voihan se olla niinkin, että jos ylioppilas ei tänä keväänä saa pääsykokeiden perusteella opiskelupaikkaa, irtoaa se ensi vuonna, kun paikan voi saada pelkällä todistuksella.