Oppivelvollisuuden kallis hintalappu

Oppivelvollisuus laajeni tämän vuoden elokuussa 18 vuoteen, minkä seurauksena toisen asteen oppimateriaalit ovat jatkossa nuorille ilmaisia. Kunnat kustantavat opiskelijoille niin kirjat kuin muutkin opinnoissa tarvittavat työvälineet tietokoneista työasuihin.

Lakiuudistus ei koske vain toista astetta eli lukiota ja ammatillista opetusta, sillä esimerkiksi perusopetukseen tullaan tarvitsemaan lisää ohjausresursseja.

Oppivelvollisuuden laajentaminen herätti paljon kysymyksiä jo ennen lain astumista voimaan. Mistä uudistuksen vaatimat rahat saataisiin?

Tuolloin hallitus vakuutti, että kaikkeen on varauduttu. Rahan ei ainakaan pitänyt olla esteenä, kun käsillä oli yksi isoimmista koulutusjärjestelmään liittyvästä uudistuksesta vuosikymmeniin.

Yle kertoi tiistaina, että uudistus on tullut kunnille ja koulutuksen järjestäjille jo nyt kalliimmaksi kuin mitä Opetushallitus etukäteen arvioi.

Kuntaliiton mukaan oppivelvollisuuden laajentumiselle varatut 129 miljoonaa euroa ylittyvät 10 miljoonalla eurolla vuodessa. Syynä ovat arvioituja hintavammat materiaalihankinnat.

Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää lukiossa tarvittavia henkilökohtaisia tietokoneita. Opetushallitus arvioi, että koneet maksavat noin 300 euroa per opiskelija. Tuo summa ei ole pitänyt paikkaansa alkuunkaan. Laskelmissa oli unohdettu huomioida muun muassa tietokoneessa tarvittavat lisävarusteet.

Todellisuudessa yksi tietokone maksanee lähemmäs 500 euroa.

Kaikki uudistuksen mukanaan tuomat kulut eivät tule esiin vielä ensimmäisen lukuvuoden aikana, siihen vaadittaneen vähintään kolme vuotta. Järjestelmää ajetaan sisään ikäluokka kerrallaan. Vielä ei esimerkiksi tiedetä sitä, voidaanko osa oppimateriaaleista kierrättää.

Rauman sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander on huomauttanut jo vuosi sitten, että uudistus ajetaan sisään liian nopeasti. Vielä keväällä ja kesällä avoimia kysymyksiä oli runsaasti. Stranderin huoli siitä, että uudistus tulee lisäämään kuntien menoja runsaasti näyttää käyvän toteen jo uudistuksen alkumetreillä.