Oraksella onnellinen loppu, sikses

Kaksi vuotta sitten Oras Group pudotti pommin ilmoittamalla, ettei henkilöstön pitkään odottamaa investointia tehdä Rauman-tehtaalle, vaan Puolaan. Meni voimakkaasti tunteisiin, kommentoi pääluottamusmies tuolloin Länsi-Suomelle.

Raumalla ei paljon lohduttanut, että konsernin muutosohjelma iski vielä lujempaa Saksaan.

Oraksen muutostarina sai melko onnellisen lopun. Ainakin ”sikses”.

Kaksi vuotta sitten, kun Oras suunnitelmistaan kertoi, arvioitiin Raumalta lähtevän yli 70 työtehtävää. Tämän syksyn yt-neuvotteluissa pystyttiin kuitenkin toteamaan, että irtisanomisilta vältytään.

”Tuotteidemme kysyntä on kohentunut huomattavasti. Onnistumme sijoittelemaan kaikki ihmiset uudelleen”, kertoi toimitusjohtaja Kari Lehtinen tällä viikolla.

Se tekee muutoksesta helpommin nieltävän.

Kova muutosohjelma näyttää toimivan. Viime keväänä Lehtinen esitteli Oras Groupin tulosta huojentuneen oloisena. ”Ilman kertaluonteisia kuluja operatiivinen tulos oli konsernin historian paras”, toimitusjohtaja sanoi (LS 20.3.).

Työpaikkoja menetetään silti Raumalla, kun messinkikromaamo suljetaan. Orakselta muihin töihin tai eläkkeelle lähteneiden tilalle ei ole juuri palkattu uusia työntekijöitä.

Viime vuonna konsernilla oli Suomessa työntekijöitä on noin 350. Määrä on selvästi pienempi kuin takavuosina.

Vastaavasti toimihenkilöitä on rekrytoitu lisää, myös Raumalle, jotta Oras pysyy tuotekehityksen etujoukoissa.

Se on elinehto, jotta hanatuotanto voi jatkua Suomessa. Isot eurooppalaiset kilpailijat teettävät halpoja hanoja Aasiassa.

Positiivista muutospaketissa on Raumalle rakennettava uusi muovikromaamo. Se on yli 10 miljoonan euron investointi.

Se viestittää samalla, että Oras Groupille kotikaupunki Rauma on edelleen tärkeä.

Ja pitääkin olla. Viime vuosien murheet ovat painottuneet vahvasti Saksan päähän. Kilpailija Hansan ostossa on ollut yllättävän paljon sulateltavaa.