Orpo tanssittaa ehdokkaitaan hallitukseen

Kirjoittaja kysyy, ovatko Petteri Orpon johtama kokoomus ja perussuomalaiset käyneet jo kabinettikeskusteluja hallituskumppanuudesta.
Kirjoittaja kysyy, ovatko Petteri Orpon johtama kokoomus ja perussuomalaiset käyneet jo kabinettikeskusteluja hallituskumppanuudesta. Kuva: Jori Liimatainen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo etsii jo hallituskumppaneita, mutta mikään puolue ei sellaisenaan kokoomukselle kelpaa.

Kokoomusläheisessä Uudessa Suomessa Orpo vakuuttaa, ettei hän sulje mitään puoluetta pois, mutta niiden on kokoomusjohtajan mielestä muutettava talous- ja työllisyyspoliittista linjaansa.

Olisi ihme, jos ei muissa puolueissa herättäisi viimeistään ennen vuoden 2023 eduskuntavaaleja kysymään, mitä se kokoomuksen talous- ja työllisyyspolitiikka käytännössä tarkoittaa.

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo on antanut aiemmin ymmärtää, että Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaisten puolue kelpaisi kumppaniksi, muttei ehdoitta.

Olisiko hallituskumppanuudesta käyty kabinettikeskusteluja, kun Jussi Halla-aho ilmoitti jättävänsä puheenjohtajuuden perussuomalaisten puoluekokouksessa, jotta puolue kelpaisi kokoomukselle.

Halla-ahon haltuun vuonna 2017 Timo Soinilta siirtynyt puolue ei enää kelvannut Juha Sipilän (kesk.) ja Orpon hallituskumppaniksi.

Perussuomalaiset valitsevat Seinäjoen kokouksessa puolueelle uuden puheenjohtajan. Se kampanja käy parhaillaan kuumana.

Uudessa Suomessa Petteri Orpo ilmoitti, ettei hän halua hallituskumppanikseen Sanna Marinin johtamaa sosialidemokraattista puoluetta.

Orpo leimaa SDP:n politiikan 1930-lukulaiseksi. Tuon aikaista työehtokäytäntöä Orpo haluaisi nyt Suomeen. Siihen aikaan ei ollut nykyistä palkansaajia turvaavaa palkka- ja työehtojärjestelmiä. Kokoomus on yhdessä muiden oikeistopuolueiden ja työnantajien kanssa ajamassa muun muassa paikallista sopimusjärjestelmää, jolla tähdätään juuri 1930-luvun aikoihin.

Pentti Välimaa