Osakemarkkinat pelästyivät heti

Euroopassa osakemarkkinat avautuivat perjantaina jyrkkään laskuun. Myös Helsingin pörssissä osakekurssit kääntyivät miinukselle.

Sijoittajat pelästyivät uutisia Etelä-Afrikassa havaitusta uudesta koronavirusmuunnoksesta. Se saattaa olla aiempia herkemmin tarttuva ja mahdollisesti rokotteille vastustuskykyisempi.

Voi hyvinkin olla, että osakemarkkina ylireagoi. Etenkin, kun kurssit ovat nousseet pitkään.

Ikävä kyllä mahdollista on sekin, että tulossa on lisää koronatartuntoja ja rajoituksia, jotka vaikuttavat negatiivisesti talous- ja työllisyyskehitykseen.

Britannia keskeytti perjantaina väliaikaisesti kaikki lennot Etelä-Afrikasta ja viidestä muusta eteläisen Afrikan maasta.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi, että Euroopan unioni aikoo ehdottaa samaa.

Näin voitetaan aikaa, mutta viruksen leviämistä kaikkialle maailmaan ei mikään tai kukaan pysty estämään.

Eikä tämä variantti viimeiseksi jää. Esimerkiksi Afrikassa rokotekattavuus on yhä erittäin alhainen. Koronavirus pääsee kiertämään paljon helpommin kuin länsimaissa.

Vielä on aikaista arvioida, kuinka vaarallinen Etelä-Afrikasta löytynyt uusi virusvariantti on, sanoo virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Vapalahden mukaan toistaiseksi ei ole syytä olettaa, että nykyiset koronarokotteet eivät tehoaisi uuteen muunnokseen.

Pelon siemen on kuitenkin kylvetty, ja se on katkera takaisku.

Kirjoittajan mieleen tulee takavuosien jalkapallomiehen kertoma: ”Juuri kun luulin pääseväni yksin läpi, Äijänsuon kentän viimeisestä montusta nousikin kaksi vastustajaa eteeni”.

Tarinalla perusteltiin kunnon kenttäremontin tarvetta. Kaupunki antoi kolmisen miljoonaa markkaa rahaa, stadionille tehtiin tekonurmi ja kenttä saatiin kovaan käyttöön.

Nyt koronatilanne uhkaa sittenkin muuttua vielä pahemmaksi, vaikka alkusyksystä toiveikkaasti toisin luultiin. Eikä kriisiin ole takuuvarmaa ratkaisua.