Osuvatko sähkötuet oikeaan?

Lauha tammikuu on siirtänyt pelättyjä sähkökatkoja ja hintapiikkejä. Helmikuun pakkasjaksolta tuskin Suomessa säästytään. Joudutaanko sähköpulaan ja syksyn tapaa ”sairaisiin” sähkön hintoihin?

Sähköpula vaikuttaisi eduskuntavaalikampanjointiinkin. Hallituspuolueilla olisi tietysti sähkökriisitilanteessa tarve auttaa ahdinkoon joutuneita suomalaisia. Avun toteutus siirtyisi kuitenkin vaalienjälkeiseen hallituksen aikaan. Saadaanko helmikuussa tästä vielä yksi hallituskriisi?

On muistettava, että sähkön sikamaisen kallis hinta kurittaa vain osaa suomalaisista. Hallituksen tukitoimet ovat ”roiskaisuja”, jotka eivät välttämättä osu vain siihen todelliseen ahdinkoon joutuneeseen kansalaiseen. Sähköllä mökkiään tai rivitalohuoneistoa lämmittävä yksinäinen ikäihminen on pienen eläkkeensä kanssa hädässä.

Hallituksen roiskeista ensimmäinen oli sähkön arvonlisäveron laskeminen. Alennus kyllä osuu vähävaraiseen, mutta tulee turhaan kaikille sähkölaskussa. Omassa laskussani, se oli noin 1,5 snt kilowattitunnilta.

Toisena hallitus päätti väliaikaisesta sähkötuesta, jota haetaan kotitalousvähennyksen tapaan verottajalta. Mökinmummo, jonka tulot eivät yllä tasolle, josta menee valtionveroa, ei tätä sähkövähennystä saa. Hän voi silloin hakea sähkötukea Kelalta. Monelta, joka tukia todella tarvitsisi, jäävät nämä digitaitoja vaativat hakemukset tekemättä.

Kolmanneksi hallitus päätti neljälle talvikuukaudelle annettavasta könttätuesta. Siinä laskennallinen kuukausittainen tukikatto on 700 €. Kuukausittainen omavastuu on 100 €. Tämä tuki näkyy kevätkuukausina hyvityksinä sähköyhtiöiden laskuissa. Tuki kyllä osuu todellisessa ahdingossa oleviin, mutta jakaa turhaan tukea muillekin, jotka eivät sitä tarvitse.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä johtuvat vastatoimet heijastuivat meille mm. tänä sähkön hinnan nousuna. Nopeasti syntynyttä tilannetta Suomessa oli ymmärrettävästi vaikea hallita. Valtiovallan reagointiin meni monta kuukautta. Yllättävintä oli se, että vuosikaudet TV-asiantuntijoina esiintyneet itsevarmat energia-alan yliopistoprofessorit ja panelistit hävisivät studioista. Heillä ei nyt ollut neuvoja!

Jäljelle jäivät poliitikot, jotka joutuivat kiemurrellen vastaamaan kysymyksiin, joihin he eivät tienneet vastauksia. Mielestäni parhaiten pärjäsi elinkeinoministeri Mika Lintilä, kyllä hänkin välillä puhui pehmeitä, kun väitti ministeriönsä virkamiehillä olevan kiireitä.

Suomalainen yhteiskunta kyllä tästä talvesta selviää. Joillekin kansalaisille ja perheille tämä sähkökriisi on ollut kohtuuton, johon he eivät itse ole syyllisiä! Siksi yhteiskunnan tulee auttaa.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos