Ota rohkeasti apua vastaan

Korona on ravistellut maailmaa kovalla ja armottomalla kädellä. Ihmisiä on sairastunut ja kuollut joka puolella maailmaa.

Missään ei nyt voida ummistaa silmiä käynnissä olevalta kriisiltä.

Koronaepidemiasta johtuva poikkeustila on synnyttänyt kaikessa synkkyydessään myös paljon hyviä asioita. Kansalaisissa on syttynyt halu auttaa hankalaan tilanteeseen joutuneita kanssaihmisiä.

Auttamishalu näkyy muun muassa sosiaalisessa mediassa, jossa yritykset ja yksityiset henkilöt tarjoavat apuaan koronan vuoksi esimerkiksi kotikaranteenissa oleville ikäihmisille. Tarjolla on niin ruoka-apua, kauppa-apua kuin kuljetusapuakin.

Muun muassa sanomalehti Länsi-Suomen LS koronahelppi toimii Facebookissa apuilmoituksia yhteen keräävänä alustana.

Auttamista tapahtuu monella rintamalla. Esimerkiksi osa Euran yrittäjistä on puolestaan käynnistänyt vähävaraisten perheiden auttamisen toimittamalla perheen lapsille ruoka-apua. Rauman Seurakunnan Diakoniatyön Tölkkitalkoot kerää puolestaan esimerkiksi säilykkeitä vähävaraisille perheille.

Koronakriisi näkyy myös ruoka-apua jakavien yhdistysten arjessa. Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut. Ruokakassijakeluissa käy entistä enemmän nuoria lapsiperheitä.

Enemmänkin tarvitsijoita varmasti olisi, mutta monen kohdalla häpeä on niin kova, että kynnys avun vastaanottamiseen on todella korkea.

Nyt tätä kynnystä tulee saada matalammaksi, sillä muuten seuraukset voivat olla entistä synkemmät.

Koronan vaikutukset näkyvät jo nyt siinä, että taloudellisesti heikommassa asemassa olevat ihmiset ovat avun vastaanottamisen sijaan ryhtyneet ottamaan pikavippejä. Tämä on väärä suunta, joka johtaa entistä hakalampiin tilanteisiin.

Häpeä pitäisikin nyt pystyä siirtämään sivuun, sillä ihmiset haluavat aidosti auttaa.

Ketään ei haluta jättää yksin, saatikka nääntymään pikavippikierteen alle koronan vuoksi.