Ota sinäkin rokotus

Koronavirusrokotukset ovat edenneet hienosti niin Suomessa kuin Satakunnassakin. Satakunnassa oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan perjantaihin mennessä rokotettu yhdellä rokotteella 60 prosenttia väestöstä, ja 20,8 prosenttia väestöstä on saanut myös toisen annoksen.

Kaikki Satakunnan kunnat ovat jo päässeet tilanteeseen, jossa rokotetaan yli 16-vuotiaita, ja 12–15-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvatkin voivat varata ajan rokotukseen.

Rokotusten alkuvaihe tuntui monesta satakuntalaisesta liian hitaalta. Nyt tahti on kuitenkin nopeutunut huomattavasti. Selitys löytynee siitä, että Satakuntaan suunnatut rokotemäärät ovat myös kasvaneet. Vielä ensi viikolla alueellemme ohjautuu rokotteita reippaasti.

Rokotusten edistyessä yhä nuorempiin ikäluokkiin on eteen tullut uusi ongelma. Aluksi kaikki olisivat halunneet rokotuksen samaan aikaan, mutta se ei rokotemääristä johtuen ollut mahdollista. Nyt kun rokotteita on, ei nuorilla tunnu olevan intoa sitä ottaa.

Taustalla on ajatus siitä, että korona on nuorille ”helppo tauti”. Osa nuoremmista kansalaisista suhtautuu myös epäilevästi rokotuksen tehoon ja turvallisuuteen. Tuoreessa muistissa lienevät edelleen sikainfluenssarokotteen aiheuttamat narkolepsiatapaukset.

Nuorten tulisi kuitenkin rokotus ottaa, sillä korona voi olla osalle nuoristakin vaikea ilman rokotuksia. Sen lisäksi, että rokotteella voi suojata itsensä lisäksi perhettä ja muita läheisiä, myös matkustaminen helpottuu. Kahdella rokotteella saa nimittäin rokotustodistuksen, joka avaa ovia Suomen rajojen ulkopuolella.

Ennen kaikkea hyvä rokotekattavuus koko Suomessa varmistaa sen, että voimme palata syksyllä mahdollisimman normaaliin arkeen ilman ikäviä sulkuja ja rajoituksia.

Suomi onkin nyt Euroopassa rokotusten etenemisessä aivan kärkimaita. Olemme ylittäneet jo EU:n asettaman 70 prosentin rokotuskattavuuden yli 18-vuotiaiden osalta. Tätä selittää muun muassa Suomessa käytössä olevat pidemmät ensimmäisen ja toisen annoksen rokotusvälit.

Vertailun vuoksi todettakoon, että naapurissamme Venäjällä rokotettuja lienee vasta noin 20 prosenttia koko maan väestöstä. Se ei ole paljon se.