Otanlahden mysteeri on saatava ratkaistua

Otanlahden uimaveden laatu on niin onneton, että Rauman paraatirannalla suositellaan välttämään uimista. Uimavesiluokka on huono.

Syyt uimaveden heikkoon laatuun on syytä selvittää perin juuri ja pikimmiten.

On totta, että kaupungissa on toki muitakin rantoja niin meren kuin järvien äärellä. Ei kuitenkaan ole toista Otanlahtea.

Otanlahti sijaitsee Rauman uimarannoista parhaalla mahdollisella paikalla ja sen lähettyvillä on myös ylivoimaisesti eniten erilaisia palveluita.

Rannassa kesä-Rauma herää eloon. Matkailijatkin löytävät Otanlahteen, sijaitseehan alueella varsinainen palvelukeskittymä: leirintäalue, rantakahvila-ravintola, maauimala ja merijakamo.

Kulkijoita ja siten potentiaalisia kassan kilistäjiä on paljon kesäaikaan. Surullista, että Otanlahdessa kävijöitä on vastassa kyltti, jonka mukaan uimista ei suositella.

Pahimmassa tapauksessa huono uimavesi karkottaa alueelta väkeä, joka siirtyy toisille, pienemmille rannoille.

Maauimalan allas saattaa saada jonkin verran uusia uimareita, mutta ei huono uimavesi ole silti mikään ihannetilanne.

Jos rantahuveista yksi olennainen on pois pelistä, seuraa kävijäkatoa. Se on pois kaikilta, joilla on rannassa toimintaa.

Epäilyjä mahdollisista vedenlaadun huonontajista on esitetty. Erityisesti sateen jälkeen vaikutus Otanlahden vedenlaatuun on ollut huomattava.

Jostain bakteereita mereen päätyy niin, että pitoisuudet nousevat. Uimapaikan EU-uimavesiluokitus on kääntynyt ensin hyvästä tyydyttäväksi ja viime vuonna tyydyttävästä huonoksi.

Tämä seikka vaatisi ehdottomasti aiempaa syvällisempää paneutumista.

Yksiselitteistä syytä ei ole toistaiseksi löytynyt. Rauman pitää nyt kääntää kaikki kivet, että sellainen löytyy. Näin on kenties mahdollista vielä korjata tilanne ja saattaa ranta käyttökelpoiseen kuntoon.

Uimareita houkuttava ranta merkitsee käyttäjiä myös alueen lähipalveluille ja on sitäkin kautta olennainen osa Rauman merellistä kehittämistä.

_logo_meren_vuosi.svg